środa, 31 października 2012

5.Tarta tatin

tarta jabłkowa
Jestem lekką marudą pogodową, nie lubię takiej pogody jaka jest za oknem od kilku dni. Zamiast liści przebarwionych na piękny złoty i czerwony kolor widzę tylko gołe konary i roztapiąjący się brudny śnieg. Znalazłam cudny i bardzo smaczny sposób na poprawę humoru sobie i najbliższym- Tarta tarin, czyli odwrócona tarta. 
Jest to tradycyjny, francuski przepis, który powstał pod koniec XIX wieku. Po raz pierwszy upiekła tę tartę Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w miejscowości Lamotte-Beuvron. Francuzka użyła w swoim przepisie ciasta francuskiego, ja troszkę zmodyfikowałam tę tradycyjną recepturę. Zainspirowałam się jednym z zadań w australijskim MasterChef- zawodnicy mieli w nim upiec tartę tatin z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo polecam ten sposób-jest naprawdę pysznie.


TARTA TATIN
-opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 jabłek średniej wielkości
-łyżka masła
-100g cukru

1. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, lub jeśli są bardzo duże na ósemki.
    Na patelni (z metalową rączką i o średnicy ok. 30cm) roztopić masło i wsypać na nie cukier, podgrzewać na małym ogniu aż powstanie pięknie wyzłocony karmel. Wsypać na karmel jabłka i przez kilka minut obsmażać je z każdej strony.

2. Zdjąć patelnię z ognia. Wszystkie jabłka na patelni przykryć kawałkiem francuskiego ciasta (ja zanim zaczęłam smażenie przyłożyłam patelnię do ciasta i odcięłam odpowiedni kształt zostawiając około 1cm marginesu). Patelnię z jabłkami i ciastem na wierzchu włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200st i piec około 10-12 minut, aż się lekko przyrumieni.

3. Patelnię z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, odłożyć na około 10 minut do wystygnięcia. W tym czasie dobrze jest delikatnie nożem odciąć brzegi ciasta od ścianek patelni jeśli gdzieś przywarły. Dobrze jest też spróbować delikatnie okręcić ciasto na patelni wokół własnej osi, jeśli można je przekręcić to znaczy że nigdzie nie przywiera i łatwo odejdzie od patelni.

4. Gdy patelnia odrobinę ostygnie, kładziemy na wierzch ciasta talerz i szybkim, zdecydowanym ruchem obracamy całość tak, żeby teraz talerz był na dole a patelnia na wierzchu. Delikatnie zdejmujemy patelnię i...
Voila! tarta gotowa!
Jeszcze ciepłą proponuję podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

tarta jabłkowa

tarta jabłkowa

tarta jabłkowa

 


A na koniec kilka obrazków z przemijającej jesieni:






poniedziałek, 29 października 2012

4.Muffiny jabłkowe z kruszonką

muffinki
Jeszcze kilka dni temu mieliśmy piękną złotą jesień, niestety w weekend jesień się gwałtownie skończyła. Żeby jeszcze na chwilę ją sobie przypomnieć proponuję zrobić pyszne i prost muffinki z  jabłkami-typowo jesiennymi owocami. 

MUFFINKI JABŁKOWE
-2 jajka
-pół szklanki mleka
-125 g margaryny roztopionej
-250g mąki pszennej przesianej
-100g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-2-3 spore jabłka (najlepsze są 'Antonówki' albo 'Szara Reneta' ale jakby co mogą być inne)
-kopiasta łyżeczka cynamonu i opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła  (proporcje 2:1:1-łatwo zapamiętać :) )

1. Jabłka obrać i pokroić w dosyć drobną kostkę, oprószyć dokładnie cynamonem i cukrem waniliowym, żeby wszystkie były równomiernie pokryte.

2. W osobnej misce wymieszać składniki suche, a w osobnej składniki mokre, a następnie połączyć wszystko razem i wymieszać (może to moje własne przekonanie, ale jak mieszam drewnianą łyżką to zawsze ładnie wychodzą, jak metalową to nie chcą rosnąć:) ). Dodać do masy jabłka.

3. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki kruszonki, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.

4. Foremki do muffinek napełnić ciastem do 2/3 wysokości, a następnie obficie posypać kruszonką wierzch.
Wstawić ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 15-20 minut. Wyjąć gdy po wetknięciu w środek wykałaczki będzie już sucha.

SMACZNEGO




czwartek, 25 października 2012

3.Rogaliki z pomidorami i fetą

Rogaliki te robi się bardzo szybko, wystarczy mieć tylko kilka składników w domu. Są fajną propozycją na małe spotkanie towarzyskie w kuchni-zawijanie rogalików jest proste, a  pyszne efekty są gotowe do zjedzenia już po kilkunastu minutach.
Ja zazwyczaj używam do ich zrobienia świeżych pomidorów, ale równie dobrze sprawdzą się suszone z ich specyficznym smaczkiem, dobrym dodatkiem będą też oliwki, a zamiast fety ser kozi. 

ROGALIKI Z POMIDORAMI I FETĄ
-opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-1 duży pomidor
-50 g sera typu feta
-kilka liści bazyli
-łyżka masła, ząbek czosnku, sól, pieprz


1.   Z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu utrzeć gładką masę.

2. Pomidora i fetę pokroić na małe kawałki. Ciasto francuskie rozłożyć i posmarować cienką warstwą masła czosnkowego. Pokroić ciasto najpierw na spore kwadraty, a następnie każdy przeciąż po przekątnej, żeby uzyskać trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć 1-2 listki bazylii, kawałek pomidora i fety, zawinąć w zgrabny rogalik.

3. Ułożyć rogaliki na blaszce, można je również posmarować przed pieczeniem rozmąconym żółtkiem. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.

SMACZNEGO





wtorek, 23 października 2012

2.Penne z brokułami i kurczakiem

Makarony w mojej kuchni zajmują honorowe miejsce, niektórzy twierdzą nawet, że jadam kluchy codziennie. W makaronie najwspanialsze jest to, że możemy dodać do niego prawie wszystko,  zarówno na słodko jak i na słono. Dodatkowo w robi się go szybko i tanio. 
Zazwyczaj tworzę jakieś sosy z moich ukochanych pomidorów, ale tym razem wykorzystałam pyszne brokuły.

PASTA Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM
-400g makaronu penne (lub fusilli, lub innego ulubionego)
-1 filet z piersi kurczaka
-1 średniej wielkości brokuł
-1 średniej wielkości cebula
-2-3 ząbki czosnku
-100ml jogurtu naturalnego
-gałka muszkatołowa, słodka papryka, sól, pieprz, sok z połówki cytryny

1. Pierś kurczaka umyć i pokroić w dosyć drobną kostkę. Pokropić go sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby każdy kawałek był nimi równomiernie pokryty.

2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać posiekany czosnek i pokrojonego kurczaka. Zbrązowić kurczaka z każdej strony.

3. W tak zwanym międzyczasie pokroić brokuła w drobne różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować go przez kilka minut-tak żeby zmiękł, ale nadal zachował chrupkość. Wsypać brokuły na patelnię z kurczakiem.

4. W tej samej wodzie, w której gotował się brokuł, ugotować makaron al dente (tylko dobrze byłoby tę wodę jeszcze dosolić). Odlać około ćwierć szklanki wody z gotowania i dolać ją do patelni z brokułami i kurczakiem, wsypać na nią również makaron i dolać jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

SMACZNEGO



niedziela, 21 października 2012

1.Tarta gruszkowo-waniliowa na dobry początek

Ten blog ma być taki mój, własny, na nikim nie wzorowany. 
Dlatego pierwszy wpis będzie z użyciem owoców, do których mam przeogromny sentyment (pisanie pracy magisterskiej, bieganie po sadzie i siedzenie w laboratorium o dziwo mnie od nich nie odrzuciło tylko jeszcze bardziej przyciągnęło). Dodatkowo ten przepis ostatnio zawojował wszystkich moich bliskich, tak że nawet czasem trzeba piec dwie tarty jednego dnia:)

TARTA GRUSZKOWO-WANILIOWA
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

MASA:
-2 jajka
-80 g cukru
-2 łyżki mąki
-180 g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka cukru waniliowego

3-4 średniej wielkości gruszki
*wyśmienicie w tej tarcie smakują również jabłka

1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 20 minut.

2.Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie.

3.Wszystkie składniki masy wymieszać ze sobą dokładnie i wylać na gruszki ułożone na cieście.

4.Całość piec w piekarniku jeszcze przez około 30-40 minut. Wystudzić i gotowe do jedzenia.





SMACZNEGO:)