×

97. Zaginiona tarta rabarbarowo-truskawkowa

Ta tarta była już na blogu i nawet cieszyła się sporą popularnością, jednak jakiś chochlik lub moje własne nieogarnięcie spowodowało wykasowanie przepisu. A ponieważ przepis jest zacny i wart wypróbowania to zamieszczam go jeszcze raz :)
A sam przepis wygrzebałam kiedyś w magazynie Kuchnia.

TARTA TRUSKAWKOWA Z RABARBAREM
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru białego
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
-500g łodyg rabarbaru
-300g truskawek +ewentualnie kilka do dekoracji
-szklanka cukru brązowego
-szklanka śmietanki 36%
-2 łyżki żelatyny

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 15minut, z czego ostatnie 5 bez obciążenia grochem. Podpieczony spód odstawić do wystygnięcia.

2. Rabarbar umyć i obrać z włókien, a następnie pokroić na 2-3 cm kawałki. Do małego garnuszka wlać pół szklanki wody, wsypać cukier i rabarbar i całość przez około 10-15 minut lekko podgrzewać, aż rabarbar zmięknie.

3. Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić dokładnie w odrobinie wrzątku. Żelatynę wlać do garnuszka z rabarbarem, wsypać tam truskawki i całość dokładnie zmiksować. W międzyczasie ubić śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszać ją z musem truskawkowym. Gotową masę odstawić w chłodne miejsce do skrzepnięcia.

4. Gdy mus zgęstnieje posmarować nim przestygnięte ciasto, a następnie odstawić jeszcze na około godzinę całość, żeby się razem dobrze ze sobą związała.

SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. czemu najpyszniejsze desery mają w swoim składzie śmietanę? A ja mam postanowienie, że nie będę jej używać :/ Tarta wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale tarta ma w sobie też dużo owoców, więc można jeden mały grzeszek załagodzić bombą witaminową :)

      Usuń
  2. Takie dobroci zawsze warto przypomnieć :)
    Słodki kociak :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger