piątek, 28 czerwca 2013

102. Tarta z jagodami kamczackimi i kremem z maślanki, oraz katalog róż z mojej działki

W ostatni weekend wybrałam się na działkę swoją. Przywiozłam stamtąd wiadereczko różnych pysznych owoców. Głównie były to jagody kamczackie. Są to owoce bardzo podobne w smaku do borówki, w uprawie też do niej podobne, tylko kształtem owoców się trochę różnią-bo są charakterystyczne, wydłużone o ''ściętym" jednym końcu. Sentyment do tych owoców mam od czasu gdy pisałam na ich temat pracę inżynierską :)
Poza bogactwem owoców, na tym moim kawałku ziemi, rośnie mnóstwo odmian róż-bo i lokalizacja zobowiązuje, ponoć ta gmina to największe zagłębie róż w Polsce. Kwitną teraz te róże jak głupie, a że bardzo są nietrwałe to pozostaje mi tylko biegać wokół nich z aparatem i starać się uchwycić ich piękno.  
 
TARTA JAGODOWA Z MAŚLANKĄ 
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru białego
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

KREM MAŚLANKOWY:
-1 szklanka maślanki
-sok i skórka z połowy cytryny
-3 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-50g stopionego masła
-4 łyżki mąki

+2 garści jagód kamczackich, lub borówek oraz 3 łyżki dżemu morelowego


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st. przez około 10 minut.

2. W międzyczasie zrobić krem. Maślankę, cukier, żółtka, sok z cytryny i mąkę utrzeć na gładką masę i dodać do niej stopione masło.

3. Wyjąć groch z formy do tarty i wylać na ciasto masę maślankową. Piec w tej samej temperaturze przez dalsze 30 minut.

4. Przygotowane owoce rozsypać równomiernie na wierzchu ostygniętej tarty. Dżem morelowy podgrzać w małym rondelku, aż będzie miał płynną konsystencję. Pędzelkiem spożywczym posmarować owoce dokładnie roztopionym dżemem, tak żeby na wierzchu utworzyła się ładna błyszcząca warstewka.

SMACZNEGO!



Bogactwo róż na mojej działce:



wtorek, 25 czerwca 2013

101. Szybkie ciasto z truskawkami i czekoladą...z kajeciku mamy

Moja mama ma taki magiczny zeszyt (tzw. kajet), w którym spisane są jej wszystkie przepisy. Są tam różne ciekawe perełki, sama często tam zaglądam i nawet czuję się dumna, że miałam jakiś wkład w powstawanie tego zeszytu-po pierwszej klasie w podstawówce chciałam ćwiczyć pisanie i część przepisów jest spisana moim lekko drżącym i koślawym pismem:) 
Wśród różnych słodkości, w tym kajecie, jest też przepis na szybki placek z jabłkami. Ciasto jest naprawdę szybkie do zrobienia (poza tym momentem w piekarniku to trzeba tylko wymieszać i wylać na blaszkę), a owoce można użyć dowolne. Tym razem wzięłam truskawki i jeszcze trochę mojej ulubionej czekolady. Pyszności na poprawę humoru w ten deszczowy dzień:)

SZYBKI PLACEK Z OWOCAMI 
-0,5 szklanki cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-3 jajka
-3 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-chlust esencji waniliowej

-garść lub dwie truskawek
-50g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. Wylać na przygotowaną blaszkę (u mnie akurat to była forma to tarty o średnicy ok. 30cm). Na wierzch ciasta równomiernie rozsypać truskawki i czekoladę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st przez około 30-40 minut, aż się zarumieni i wetknięta w środek wykałaczka będzie sucha.

2. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta wierzch można ewentualnie posypać cukrem pudrem z wanilią.



sobota, 22 czerwca 2013

100. Sakiewki z ciasta francuskiego z truskawkami


Kontynuując wątek pysznych, truskawkowych śniadań, dziś mam pomysł na ciasta francuskie wypełnione truskawkami. Poza sezonem truskawkowym można użyć innych owoców. Największą zaletą tych ciastek jest błyskawiczny czas przygotowania...nawet o poranku można szybciutko upiec ciasteczka i jeszcze ciepłe pałaszować na śniadanie (i nie trzeba długo stać w gorącej kuchni, co przy dzisiejszej pogodzie jest dosyć istotne :)).


CIASTKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI
-opakowanie ciasta francuskiego
-garść truskawek
-rozmącone jajko
-2 łyżki cukru

1. Truskawki umyć, obrać z szypułek i jeśli są duże to pokroić na mniejsze części. Owoce posypać cukrem..

2. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach mniej-więcej 4x5cm. Na połowę prostokątów nałożyć po trochę truskawek. Każdy prostokąt przykryć drugim kawałkiem ciasta, zlepić dokładnie brzegi (można sobie pomóc widelcem). Na wierzchu zrobić lekkie nacięcia nożem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać odrobinę cukrem. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220st, na około 10-15 minut, aż się pięknie zarumienią....gotowe :)

SMACZNEGO


czwartek, 20 czerwca 2013

99. Waniliowe muffiny z truskawkami i kruszonką


Takich pyszności nie trzeba jakoś bardzo nawet przedstawiać. Po prostu kiedy jest sezon na truskawki to (tak jak wcześniej z rabarbarem) używam ich póki mogę do prawie wszystkich deserów, które przygotowuję. Trzeba korzystać ile można, że właśnie teraz truskawki są najbardziej aromatyczne, najsłodsze i najpyszniejsze. Te muffinki z truskawkami to aktualnie mój ulubiony pomysł na słodkie śniadanie, idealne w połączeniu z kawą mrożoną.
MUFFINKI TRUSKAWKOWE
-200g mąki pszennnej
-100g cukru pudru z wanilią
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-150g serka homogenizowanego waniliowego
-125g roztopionego masła
-chlust esencji waniliowej
-150-200g truskawek

Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła

1. Truskawki umyć, pourywać im szypułki i jeśli są duże pokroić na mniejsze części i odstawić na chwilę na bok. Przygotować kruszonkę, powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

2. W osobnych  miskach wymieszać suche oraz mokre składniki. Następnie połączyć ze sobą zawartość obu misek i w miarę szybko ze sobą wymieszać, mogą zostać grudki, grunt żeby nie mieszać za długo bo ciastka wyjdą twarde a nie puszyste.

3. Do każdej przygotowanej foremki nałożyć ciasta do 2/3 wysokości, włożyć po kilka truskawek lub cząstek truskawek, lekko je wcisnąć do środka, a całość posypać obficie kruszonką. Tak przygotowane ciastka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut. I już są gotowe.

SMACZEGO!


poniedziałek, 17 czerwca 2013

98. Mleko kawowe z orzechówką, lub inaczej mówiąc ice coffee z alkoholem

Bardzo prosty, bardzo efektowny, bardzo szybki do zrobienia, a co najważniejsze bardzo pyszny początek dnia :)
Jedyne na co trzeba przeznaczyć czas to na zamrożenie kawy, ale to jeśli się zaplanuje wcześniej to w odpowiednim czasie przygotowanie całego drinka zajmuje dosłownie parę sekund.
 
ICE COFFEE Z ORZECHÓWKĄ:
-40ml wódki orzech laskowy (Soplica)
-szklanka zimnego mleka
-szklanka bardzo mocnej ulubionej kawy

1. Kawę rozlać do pojemników na lód i zamrozić (jedna noc w zamrażalniku w zupełności wystarczy). Jeśli ktoś lubi słodką kawę proponuję posłodzić ją w momencie gdy jest jeszcze gorąca i cukier się łatwo rozpuści.

2. Do wysokiej szklanki nalać orzechówkę, wsypać kilka kostek zamrożonej kawy i zalać to wszystko zimnym mlekiem...i gotowe:)
W wersji przed pracą lub przed jazdą samochodem równie pyszne będzie mleko kawowe w opcji bez alkoholu, co by  nie było jest to idealny napój na gorące dni.

SMACZNEGO


piątek, 14 czerwca 2013

97. Zaginiona tarta rabarbarowo-truskawkowa

Ta tarta była już na blogu i nawet cieszyła się sporą popularnością, jednak jakiś chochlik lub moje własne nieogarnięcie spowodowało wykasowanie przepisu. A ponieważ przepis jest zacny i wart wypróbowania to zamieszczam go jeszcze raz :)
A sam przepis wygrzebałam kiedyś w magazynie Kuchnia.

TARTA TRUSKAWKOWA Z RABARBAREM
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru białego
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
-500g łodyg rabarbaru
-300g truskawek +ewentualnie kilka do dekoracji
-szklanka cukru brązowego
-szklanka śmietanki 36%
-2 łyżki żelatyny

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 15minut, z czego ostatnie 5 bez obciążenia grochem. Podpieczony spód odstawić do wystygnięcia.

2. Rabarbar umyć i obrać z włókien, a następnie pokroić na 2-3 cm kawałki. Do małego garnuszka wlać pół szklanki wody, wsypać cukier i rabarbar i całość przez około 10-15 minut lekko podgrzewać, aż rabarbar zmięknie.

3. Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić dokładnie w odrobinie wrzątku. Żelatynę wlać do garnuszka z rabarbarem, wsypać tam truskawki i całość dokładnie zmiksować. W międzyczasie ubić śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszać ją z musem truskawkowym. Gotową masę odstawić w chłodne miejsce do skrzepnięcia.

4. Gdy mus zgęstnieje posmarować nim przestygnięte ciasto, a następnie odstawić jeszcze na około godzinę całość, żeby się razem dobrze ze sobą związała.

SMACZNEGO

96. Niebo, szarlotka z orzechami włoskimi

Moja mama jest takim samym, jak nie większym, łasuchem jak ja. Tak więc ona też często szaleje w kuchni i piecze różne cuda-wianki. Mama posiada swój magiczny kajecik, w którym zapisane są przepisy na różne dobre rzeczy, oraz posiada kilka książek kucharskich. Książki są cudne niesamowicie, pisane jeszcze w czasach kiedy pewne produkty i przepisy, dziś znane i dostępne, były jeszcze totalnie egzotyczne. Można więc znaleźć przepis na torcik TiramiZu, robiony z sera maskarTone :)
Pomiędzy tymi uroczymi przepisami, znalazł się również przepis na szarlotkę "Niebo", czyli przepyszne połączenie jabłek i musu orzechowego. Pyszności :)

NIEBO-SZARLOTKA Z MUSEM Z ORZECHÓW WŁOSKICH
(proporcje w przepisie przewidziane są na dużą blachę-taką ok. 25x50cm)
CIASTO:
-2 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-150g zimnego masła
-łyżka śmietany 18%
 
MASA JABŁKOWA:
-5-6 całkiem sporych jabłek
-60g cukru
-szczypta cynamonu
-sok z połówki cytryny

MASA ORZECHOWA:
-250g orzechów włoskich
-szklanka gorącego mleka
-250g masła
-150g cukru

+ewentualnie czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, która posłuży za polewę na wierzch i/lub kilka orzechów do dekoracji

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Połowę ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i piec przez około 10-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 170st. Gotowy blat ciasta odłożyć do wystygnięcia. Z drugą połową ciasta zrobić to samo.

2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć je do rondla i podsmażyć chwilę, aż zmiękną i trochę się rozpadną. Dodać do nich cukier, sok z cytryny i cynamon i podgrzewać jeszcze chwilę, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie przełożyć ją na pierwszy z blatów z ciasta kruchego, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim blatem.

3. Orzechy zmielić na drobno, a następnie zalać gorącym mlekiem. Odstawić na bok do ostygnięcia. W międzyczasie utrzeć na gładko ze sobą masło z cukrem, a następnie dodać do nich mleko z orzechami. Gotową masę przełożyć na wierzch drugiego blatu ciastowego i odstawić w chłodne miejsce do "przegryzienia się" na kilka godzin.
Wierzch szarlotki można ewentualnie polać roztopioną czekoladą lub udekorować całymi orzechami, ale i bez tego jest pysznie.

SMACZNEGO!


środa, 12 czerwca 2013

95. Tajskie pulpety rybne z dorsza

Te kotleciki rybne to taka moja wariacja na temat tajskich smaków. A zainspirował mnie przepis Tomka Woźniaka w ostatnim numerze Kuchni-ma chłopak fantazje i smaczne pomysły :)
W pulpecikach znajdziemy wszystko co potrzeba w kuchni azjatyckiej: świeżą kolendrę, ostre papryczki chili i jeszcze panierkę z sezamu. Pyszności!!!

TAJSKIE KOTLETY RYBNE :
-600-700g filetów z dorsza
-1 duża cebulka
-2-3 papryczki chili
-2 łyżki bułki tartej
-1 jajko
-pęczek natki kolendry
-sok i skórka z 1-2 limonek
-ziarna sezamu (w ilości potrzebnej do panierowania)
-sól, pieprz, olej do smażenia

1. Filety z dorsza oczyścić z ewentualnych ości. Cebulkę obrać i pokroić w spore kawałki. Papryczki pokroić w drobniejsze paski (jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania należy zostawić pestki, dla miłośników łagodniejszych smaków pestki polecam usunąć, żeby nie ziali ogniem:)). Kolendrę lekko posiekać. Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zblendować, na gładką masę. Wymieszać dokładnie powstałą rybną papkę z sokiem z limonki, bułką tartą i jajkiem. Doprawić mocno solą i pieprzem. Z tak powstałej masy uformować zgrabne kotleciki.

2. Każdy kotlecik rybny panierować w ziarnach sezamy, a następnie smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać najlepiej od razu, póki są gorące i wszystkie aromaty aż parują i wypełniają pokój :)

SMACZNEGO
 



poniedziałek, 10 czerwca 2013

94. Pasta kanapkowa z orzechów włoskich

W ramach śniadań lubię ostatnio powymyślać różne pasty kanapkowe. Ostatnio miałam ochotę na coś trochę słodszego i tak powstała pasta orzechowa. Bardzo polecam w ramach pysznego, słodkiego  i co najważniejsze szybkiego do zrobienia śniadania.

PASTA ORZECHOWA:
-100g orzechów włoskich
-200g twarogu półtłustego
-łyżka jogurtu naturalnego
-szczypta startej gałki muszkatołowej 
-łyżeczka cukru pudru z wanilią

Wszystkie składniki razem zblendować, lub orzechy posiekać i wymieszać dokładnie z twarogiem jogurtem i przyprawami...i już  :) Idealna propozycja do pieczywa.

SMACZENGO :)



piątek, 7 czerwca 2013

93. Kruche ciasto z płatków owsianych z rabarbarem i truskawkami...pyszności :)

Mojej fascynacji rabarbarem ciąg dalszy. W dzisiejszym przepisie jest to połączone z moją drugą fascynacją płatkami owsianymi, okraszone jeszcze smakiem truskawek....który jak wiadomo jest najlepszy na świecie. Ciasto jest proste w przygotowaniu i znika w tempie ekspresowym. A do tego wiąż wmawiam sobie, że ten dodatek płatków sprawia iż jest to bardzo zdrowa przekąska...więc można ją jeść bezkarnie :)

CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM:
-2 garści truskawek
-ok. 200g łodyg rabarbaru
-100g płatków migdałowych
-2 łyżki miodu
-duża szczypta cynamonu

-300g mąki pszennej
-200g płatków owsianych (ja używam "górskich")
-1 jajko
-200g masła
-100g cukru
-szczypta soli

1. Masło i cukier wspólnie rozpuścić na małym ogniu. Gdy już lekko ostygnie wymieszać je z  mąką, płatkami owsianymi, solą i jajkiem.  Ciasto powinno mieć konsystencję takiego dosyć mokrego piasku. Wyłożyć spód blaszki 3/4 ciasta (u mnie to była blaszka o wymiarach ok. 30x30cm).

2. Truskawki i rabarbar umyć. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe, ok. 1cm kawałki. Truskawki jeśli są bardzo duże również można przekroić na mniejsze części. Wymieszać owoce z cynamonem i miodem. Wysypać na przygotowane ciasto. Wierzch owoców przykryć równomiernie resztą ciasta wymieszaną z płatkami migdałowymi.

3. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie będzie już gotowe :)
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery można ciasto posypać jeszcze cukrem pudrem dla osłody.

SMACZNEGO!


wtorek, 4 czerwca 2013

92. Tarta jabłkowo-rabarbarowa

Korzystając z dobrodziejstw natury wciąż szaleję z rabarbarem. Króluje w mojej kuchni niepodzielnie od jakiegoś miesiąca, a zważywszy na spory zapas zamrożony na przyszłość, jeszcze długo będzie królował. Tym razem powstała tarta, bardzo orzeźwiająca dzięki rabarbarowi, a słodkawa dzięki jabłkom i cynamonowi. Powiem tylko tyle, że bardzo mi dziś rano pomogła obudzić się i milej spojrzeć na świat o bardzo wczesnej godzinie:)

TARTA JABŁKOWA Z RABARBAREM
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

NADZIENIE RABARBAROWO-JABŁKOWE
-3-4 średniej wielkości jabłka (u mnie były to najpopularniejsza ostatnio 'Szampion')
-200g rabarbaru
-pół szklanki cukru
-duża szczypta cynamonu i odrobinę gałki muszkatałowej
-opakowanie budyniu waniliowego


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st. przez około 10 minut.
Resztę ciasta również rozwałkować i wykroić z niego cienkie paski.

2. W tak zwanym międzyczasie obrać jabłka i rabarbar i pokroić we w miarę drobną kostkę (ale nie przesadzać z tą drobnością-ok. 1,5x1,5cm będzie dobrze). Wymieszać owoce z cukrem, przyprawami i budyniem. Wysypać owoce z przyprawami na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć kratkę z wykrojonych wcześniej pasków ciasta. Piec przez 30 minut w temperaturze 160st.

3. Gdy ciasto trochę przestygnie oprószyć je waniliowym cukrem pudrem.

SMACZNEGO!




sobota, 1 czerwca 2013

91. Na Dzień Dziecka ciasto różowy, truskawkowy przekładaniec

 To ciasto powstało nie jako prezent  na Dzień Dziecka, ale jako prezent dla kogoś trochę większego, czyli dla mojej mamy. Po prostu kiedyś zawzięcie zaglądała mi przez ramię jak przeglądałam jakieś przepisy i zobaczyła popularne ostatnio zielone ciasto Shrek. Oryginalnie ciasto powinno być zielone, jednak ja wolę wersję różową, bo jakoś mi tak bardziej apetycznie wygląda, no i smak truskawek jest najlepszy na świecie. U nas za pierwszym razem biszkopt wyszedł ciut za gruby, ale później już zmieniłyśmy proporcję i już wszystko jest idealnie.

RÓŻOWY SHREK
BISZKOPT:
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej

RÓŻOWA MASA:
-3 budynie waniliowe
-0,9-1l soku truskawkowo-bananowego

BIAŁO-RÓŻOWA MASA
-500ml śmietanki 36%
-3 galaretki truskawkowe
-1 łyżka cukru pudru z wanilią
-opakowanie delicji truskawkowych

+ewentualnie garść świeżych truskawek jak już będzie pełnia sezonu :)


1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić z nich sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby było łatwiej). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka pojedynczo, a na samym końcu przesianą mąkę. Gotowe ciasto wylać i rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec przez około 5-7 minut (do lekkiego zarumienienia) w temperaturze 180st. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć do wystygnięcia.

2. Szklankę soku odlać od reszty i wymieszać w niej dokładnie budynie. Resztę soku zagotować i do gotującego się wlać mieszankę budyniową. Mieszać aż całość zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie podstudzona wylać całość na biszkopt.

3. 2 galaretki wymieszać w szklance wrzątku. Odstawić je do przestygnięcia. W międzyczasie ubić śmietankę na sztywno i dodać do niej cukier puder, a następnie wlać przestygnięte galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na przygotowane ciasto i odstawić do lodówki.

4. Ostatnią galaretkę zrobić w mniejszej ilości wody niż jest podana na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie na wierzchu biało-różowej masy ułożyć równomiernie delicje i/lub świeże truskawki. Na koniec zalać wszystko galaretką truskawkową, odstawić znów do lodówki i kiedy tylko galaretka zastygnie można jeść.

Trochę dużo roboty, ale smak wynagradza wszystko :)