×

203. Bajaderka, czyli przegląd tygodnia

Bajaderkę lubiłam zawsze, bo to takie fajne ciasto z mnóstwem różności w środku. Jak byłam mała to często kupowaliśmy bajaderkę w cukierniach, dopóki moja ciotka cukiernica (czyt. kobieta cukiernik) nie uświadomiła nas, że różne rzeczy mogą się w takiej kupnej bajaderce znaleźć. Wtedy też po raz pierwszy usłyszałam określenie "przegląd tygodnia". Nie powiem, ale nawet w mojej młodej głupiutkiej główce, to wywołało lekką panikę i od tej pory chyba nie zdarzyło mi się kupić bajaderki. Niestety zdarzają się nieuczciwe cukiernie, które mogą różne dziwne rzeczy w taką bajaderkę wmieszać. Na szczęście niezawodna mama Krysia wygrzebała gdzieś dobry przepis i same zaczęłyśmy ją robić. 
Biorąc pod uwagę, że w weekend robiłam 3 torty i skrawków ciasta zostało całe mnóstwo to u nas też powstał przegląd tygodnia, czyli ciasto z różnych resztek (ale są to resztki które znam i wiem co wchodzi w ich skład). A poniżej zamieszczam przepis, na bajaderkę którą można zrobić bez zapasu okruchów, kremów i kawałków czekolady :)

BAJADERKA:
CIASTO:
-300g mąki pszennej
-2 żółtka
-100g cukru
-125g masła
-trochę śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE:
-1 z upieczonych blatów z kruchego ciasta (opcjonalnie skrawki biszkoptów które zostały po robieniu tortów :) )
-1 czubata łyża kakao
-szklanka mleka
-kieliszek rumu
-trochę ulubionych bakalii

-dżem z czarnych porzeczek lub jakiś inny kwaskowaty

-100g gorzkiej czekolady +łyżka masła na polewę

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto-nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą po kolei rozwałkować na ok. 0,5cm placek i piec w przygotowanej blaszce przez ok.25 minut (aż do lekkiego zarumienienia) w temperaturze 170st.

2. Jeden z blatów ciasta posmarować równomiernie dżemem porzeczkowym, drugi rozkruszyć dokładnie na drobne kawałeczki. Do tego rozkruszonego dodać bakalie, kakao, rum i mleko i dokładnie wszystko wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na kruchym blacie i wstawić do lodówki.

3. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałeczki czekoladę z odrobiną masła. Kiedy całość będzie już płynna polać nią wierzch bajaderki. Wstawić jeszcze na trochę do lodówki, żeby polewa zastygła. 

SMACZNEGO!

1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger