×

284. Kruche babeczki z makiem i wiśniami, alternatywa dla makowca

Wariacji na temat makowca świątecznego ciąg dalszy. Wszystko dlatego, że według mnie taka zwykła strucla makowa to po jednym dniu jest strasznie sucha i w ogóle jakoś mi nie odpowiada. Tak więc po tarcie makowej, makowcu z jabłkami i bułeczkach drożdżowych z makiem, przyszedł czas na kruche babeczki z makiem i wiśniami w środku. 
Trochę jest przy nich babrania się, ale jak się znajdzie pomocnik ogarnięty to idzie w miarę szybko. Efekt wart jest brudnej kuchni i całej sterty naczyń w zlewie, bo zadowala nawet najbardziej wybrednych. Te babeczki przeszły nawet test u najbardziej krytycznej osoby wśród naszych krewnych i znajomych....Swoją drogą ostatnio często pojawiają się testerzy u nas w domu, chyba się dowiedzieli że sprawdzam nowe przepisy przed świętami :)

KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM I WIŚNIAMI:
CIASTO:
-300g mąki pszennej
-2 żółtka
-100g cukru
-125g masła
-trochę śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia


NADZIENIE MAKOWE:
-1500g maku
-2 jabłka
-100g cukru
-2 jajka
-2 łyżki kaszy manny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół kostki masła
-garść wiśni (mrożone sprawdzają się idealnie)

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto-nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Schłodzić  w lodówce.

2. W czasie gdy ciasto się chłodzi przelać mak wrzątkiem kilka razy, a następnie zemleć w maszynce do mięsa co najmniej trzykrotnie (zapewne szybciej byłoby skorzystać z gotowej masy makowej ale jakoś chyba wolę się i rodzinę trochę pomęczyć, bo taka wersja nam bardziej smakuje). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek, z których ubić pianę na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodać do nich mak, kaszę i jabłka (oraz proszek do pieczenia). Na koniec delikatnie wmieszać w całą masę pianę z białek. 

3. Przygotować sobie foremki do babeczek. Schłodzone ciasto rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Za pomocą jednej z foremek lub szklanki wykrawać kółka z ciasta. Połowę z nich użyć jako spód babeczek. Następnie do każdej nałożyć po łyżeczce makowego farszu oraz wepchnąć w środek wiśnię. Drugą połowę krążków z ciasta użyć jako wierzch babeczek. Dokładnie zlepić ze sobą obie części ciasta (można użyć białka do lepszego zlepienia ale nie jest to koniecznie). Gotowe babeczki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 10-15 minut (aż będą lekko zarumienione).

4. Po ostudzeniu babeczek wyjąć je z foremek, można obsypać je cukrem pudrem lub polukrować.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger