×

288. Świąteczne ciasto cynamonowe z kawą i czekoladą dla zabieganych

Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że nie każdy jest tak popieprzony na punkcie kulinariów i tradycji jak ja i reszta mojej domowej ferajny. Nie każdy musi lubić stanie w kuchni i mieszanie zawzięte w garach. Nie każdy musi również być aż tak poukładany jak ja, że większość prac już jest zrobiona, albo przynajmniej dobrze zaplanowana...ok. po prostu mam dużo wolnego czasu więc pierwszy raz w życiu się tak ogarnęłam. 
Co by nie było jeśli ktoś nie ma ciśnienia na tylko i wyłącznie tradycyjne ciasta, albo talentu kulinarnego mu brakuje, a jednak chciałby jakoś zabłysnąć to proponuję upiec to ciasto cynamonowe z dodatkiem kawy i czekolady. Robi się go tylko i wyłącznie ze składników, które raczej każdy posiada w domu. Męczyć się nie trzeba, nawet żadnego miksera nie trzeba posiadać, bo mieszanie zwykłą trzepaczką wystarczy. 
Dla większego, świątecznego efektu przyda się jakaś świąteczna foremka. Ja swoją dostałam od pewnych "złodziei", którzy zakradli się do nas w noc przed Mikołajkami i jeszcze bezczelnie chichrali się w przedpokoju. Na całe szczęście wystraszyli się i nic nie ukradli, a za to zgubili kilka prezentów :)

CIASTO CYNAMONOWE Z KAWĄ I CZEKOLADĄ:
-szklana mąki pszennej
-niepełna szklanka cukru
-2 jajka
-3/4 kostki masła
-3/4 szklanki mleka
-5-6 łyżeczek mieszanki cynamonu i odrobiny gałki muszkatołowej
-2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-tabliczka gorzkiej czekolady
-ewentualnie trochę esencji waniliowej

dodatkowo do dekoracji: tabliczka gorzkiej czekolady+łyżka masła+kolorowa posypka 

1. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki, wymieszać ją z połową cynamonu i kawą. 

2. Jajka roztrzepać i dokładnie wymieszać z mlekiem. Cały czas mieszając dodawać do nich cukier, a następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon (oraz ewentualnie wanilię). Na koniec dolewamy roztopione masło. Połowę tak przygotowanego ciasta przelewamy do przygotowanej foremki. Na ciasto równomiernie rozsypujemy mieszankę kawy z czekoladą, a następnie pokrywamy resztą ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 35-40 minut.

3. Gdy ciasto stygnie można przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy całość już będzie gładka, aksamitna i bez grudek oblać nią dokładnie ciasto. Na wierzch, do dekoracji można użyć jakiś ładnych posypek.

*w ramach urozmaicenia można zamiast cynamonu dodać mieszankę przypraw piernikowych, a zamiast lub dodatkowo do czekolady dodać orzechy, migdały lub suszoną żurawinę.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger