piątek, 23 stycznia 2015

297. Bounty, ciasto czekoladowo kokosowe


Ktoś mógłby pomyśleć, że jak zaszłam w ciążę to taka strasznie rozsądna i zdrowo odżywiająca się zrobiłam. Więc na zakończenie tygodnia z samymi słodkimi przepisami, coś co również będzie jest słodkie i pyszne, ale już nie tryska tak zdrowiem jak ciasto marchewkowe albo zapiekana owsianka. No bo jednak 2 kostki masła i góra innych dodatków to nie jest kwintesencja racjonalnego odżywiania. Ale i na takie drobne szczegóły znalazłam metodę. Trzeba zgonić głodną rodzinę i znajomych i oni zjadają sporą część tego ciasta, a nam zostaje 2-3 kawałki pełne czekolady i kokosa i już jest ciut rozsądniej jeśli idzie o ilość pochłoniętych kalorii. 
Ile by tam strasznych rzeczy w środku nie było to przede wszystkim jest czekolada i kokos. Kokosek to spryciarz malutki, tak się ładnie przytula do tej czekoladowej części ciasta, że faktycznie wszystko razem smakuje jak popularny batonik bounty. Najlepiej jednak pozwolić im poromansować sobie i poprzytulać się do siebie co najmniej przez jedną noc, bo im dłużej ze sobą spędzą tym ciasto jest pyszniejsze.

BOUNTY, CIASTO CZEKOLADOWO KOKOSOWE:
(proporcje przewidziane są na blaszkę o wymiarach ok. 30x40cm)
CIASTO CZEKOLADOWE:
-kostka masła
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-2 szklanki mąki pszennej
-4 jajka
-4 czubate łyżeczki kakao
-2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-spora szczypta soli
-trochę rumu ewentualnie esencji waniliowej (szczytem doskonałości byłaby tu esencja waniliowa zrobiona na rumie :) )

MASA KOKOSOWA:
-200g wiórków kokosowych
-pół litra mleka
-6 łyżek kaszy manny
-kostka masła
-2 łyżki cukru trzcinowego
-trochę rumu

POLEWA CZEKOLADOWA:
-3/4 szklanki śmietanki 30%
-tabliczka gorzkiej czekolady


1. Najpierw trzeba przygotować ciasto czekoladowe. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas mieszając dodawać kolejno po jednym jajku, następnie rum (lub wanilię), a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 20 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.

2. Kiedy ciasto ostygnie przygotować masę kokosową. Z mleka i kaszy manny przygotować gęstą kaszkę (w sensie podgrzewać większość mleka,  w pozostawionej resztce rozmieszać kaszę, a jak mleko w garnku zacznie się gotować to wlać kaszę i jeszcze chwilę całość potrzymać na gazie aż zgęstnieje). Gotową, gęstą i gorącą kaszę rozmieszać dokładnie z cukrem, rumem, masłem i wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną masę, gdy jeszcze jest gorąca, wylać na kakaowy spód ciasta. Całość znów odstawić do ostygnięcia. 

3. Polewę czekoladową zacząć przygotowywać od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Gdy już będzie dokładnie roztopiona i gładka, śmietankę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dolać czekoladę i taką mieszanką dokładnie posmarować wierzch bounty. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

4 komentarze :