środa, 15 kwietnia 2015

321. Muffiny na śniadanie z twarogiem i płatkami owsianymi

Nikogo chyba nie muszę przekonywać o tym, że jestem łasuchem i słodyczomaniakiem. Jeśli faktycznie przez 9 miesięcy kształtowałam jakoś nawyki żywieniowe Niedźwiadka, to mogę się spodziewać, że z równą chęcią będzie wcinał pizzę z podwójnym serem, kotlety mielone jak i ciastka w każdej ilości i postaci. O czekoladzie nie wspominając. I jeszcze w stosownym wieku zacznie pić kawę punktualnie o 12:00 w południe z obowiązkowym czymś dobrym i słodkim jako drugie śniadanie. 
Właśnie jako słodka i w miarę (bez przesady) zdrowa przekąska do kawy powstały te muffiny. Są odpowiednio słodkie, mają w sobie dużo cynamonu (który ja bym chętnie dodawała wszędzie gdzie się da), mają nadzienie z twarogu i rodzynek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka z płatków owsianych. I wilk syty i sumienie uspokojone. Można jeść spokojnie.

MUFFINY NA ŚNIADANIE Z TWAROGIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI:
CIASTO:
-2 jajka
-pół szklanki jogurtu greckiego
-pół kostki roztopionego masła
-szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu

NADZIENIE Z TWAROGU:
-200g półtłustego białego sera
-1 żółtko
-duży chlust esencji waniliowej
-płaska łyżka cukru
-ewentualnie rodzynki lub suszona żurawina

KRUSZONKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
-50g masła
-50g cukru pudru
-30g płatków owsianych
-30g mąki pszennej

1. Zaczynamy od zagniecenia kruszonki z podanych składników. Dokładnie trzeba je wymieszać, żeby miały konsystencję mokrego piasku z lekkimi grudkami z płatków. Jak już jest gotowa wstawiamy ją do lodówki. 

2. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadzienia. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie może je jeszcze bardziej dosłodzić. Mi wystarczyło niewiele cukru. 

3. Przygotowując ciasto na muffiny zaczynamy od wymieszania ze sobą dokładnie wszystkich płynnych składników. Następnie dodajemy do nich składniki suche i chwilę mieszamy. Mogą zostać grudki, byle nie mieszać za długo bo potem muffiny będą zbyt zbite i gliniaste. 

4. Do przygotowanych foremek na muffiny nakładamy ciasto do 1/3 wysokości, następnie dodajemy czubatą łyżeczkę nadzienia z twarogu, potem jeszcze trochę ciasta na wierzch, żeby przykryło całość. Na koniec obficie posypujemy każdą muffinkę przygotowaną kruszonką z płatkami owsianymi. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15-20 minut, aż się zarumienią. Jak tylko lekko przestygną i przestaną parzyć można już jeść. 

SMACZNEGO!


Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Przepis wygląda świetnie, chce jutro wypróbować na śniadanie :-) Niestety nie wszystko mam... Czy roztopione masło mogę zastąpić olejem czy to zupełnie rozwali koncepcje? I jeszcze mam prośbę czy mogłabyś podać składniki kruszonki mniej więcej w łyżeczkach? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do masła to można je zastąpić olejem, zdaje się że w którymś programie Nigelli nawet coś takiego widziałam, ale ja mam wrażenie że łatwiej się robi wtedy ciasto takie zakalcowata. Ale ja jestem maniaczką masła, więc może marudzę trochę :) jak się nie ma pod ręką wszystkich składników to zawsze można pokombinować :)
      natomiast co do kruszonki to generalnie proporcje do zrobienia to 2:1:1-łatwo zapamiętać :) gdzie 2 to łącznie mąka i płatki owsiane (mniej-więcej w równej ilości) a pozostałe masło i cukier. Więc weź po łyżce wszystkiego i powinno być ok. :)

      Usuń