czwartek, 11 czerwca 2015

334. Proste francuskie ciasteczka z kremem rabarbarowym


Ktoś kto wymyślił gotowe ciasto francuskie powinien dostać kulinarną nagrodę Nobla. Co prawda większość tych kupnych ciast nie umywa się smakiem do takiego ręcznie robionego, pachnącego masełkiem i pysznego. Pozwalają za to stworzyć w iście ekspresowym tempie coś dobrego do jedzenia. Przyznaję się bez bicia, że posiadając Lucynkę u boku, używam gotowca ze sklepu ile wlezie, bo na inne kulinarne wyskoki po prostu brak mi czasu (i chęci też trochę brak).
Ostatnio więc, jak już stworzyłam słoik pysznego kremu rabarbarowego, to jakoś samo z siebie powstało połączenie z ciastem francuskim. Jedno i drugie robi się błyskawicznie. W ten jakże szybki sposób, powstały proste ciasteczka z kremem rabarbarowym.
Biorąc pod uwagę, że potrzebne są tylko dwa składniki do zrobienia tych ciastek, to chyba ciężko jest nazwać przepisem sposób ich przygotowania. To po prostu pomysł na wykorzystanie składników, które mam w lodówce. Ale za to bardzo smaczny pomysł.

FRANCUSKIE CIASTECZKA Z KREMEM RABARBAROWYM:
-opakowanie ciasta francuskiego
-krem rabarbarowy (przepis na rabarbarowy curd)

 Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 3x4cm. Na połowę z tych prostokątów nałożyć czubatą łyżeczkę kremu rabarbarowego. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta. Lekko przycisnąć je widelcem, żeby obie części ciasta dobrze się skleiły, można też lekko nakłuć górną warstwę ciasta.
Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 10 minut. Gdy lekko się zarumienią już są gotowe do pałaszowania przy kawie :)

SMACZNEGO!


Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz