piątek, 26 czerwca 2015

339. Ciasto czekoladowe z czereśniami i morelami

Pierwotnie chciałam upiec brownie....ale ktoś mi bestialsko zeżarł część czekolady przeznaczonej na ten cel. Mam dwoje podejrzanych, ale Luśka jest jeszcze za mała trochę i w sumie póki co to preferuje wyroby mleczne, więc chyba zostaje mi jeden podejrzany. 
Na szczęście trochę czekolady ocalało. Z tego co zostało i z owoców, które przywieźli mi rodzice z działki powstało całkiem miłe dla podniebienia ciasto. Gęste, aromatyczne, pełne owoców. Do letniej kawy w sam raz. 

CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI I MORELAMI:
 -100g gorzkiej czekolady
-2 czubate łyżeczki kakao
-100g cukru
-100g przesianej mąki pszennej
-125g masła
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duży chlust esencji waniliowej i szczypta cynamonu
-szczypta soli
-garść wydrylowanych czereśni i kilka moreli

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie, nie przerywając miksowania, dolać roztopioną czekoladę, jajka i esencję waniliową, cynamon i kakao. Gdy wszystko będzie już dokładnie wymieszane dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
2. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki (u mnie to była taka mała blaszka ok. 30x40cm) i rozsypać na nim równomiernie wydrylowane i ewentualnie pokrojone na mniejsze cząstki (morele) owoce. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 20-30 minut, aż z wierzchu utworzy się skorupka.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że śliwki z ciastem czekoladowym będą się świetnie komponowały. Spróbuj i daj znać jak wyszło :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń