wtorek, 11 sierpnia 2015

349. Pieguski, maślane ciasteczka z czekoladą

(Sorry) taki mamy klimat, że zasadzie to jeść się za bardzo nie chce. Niestety w nocy, już w leżąc w łóżeczku, nagle mi się organizm odzywa i krzyczy, że codziennej dawki czekolady dziś nie dostał. Spójrzmy prawdzie w oczy...jestem czekoladoholikiem. Nawet w momentach, kiedy postanawiam się odchudzać nie mogę całkowicie odstawić słodyczy, bo nagle zaczynam się robić bardzo nerwowa. Chodzę i się wściekam, drażni mnie wszystko, a brudne skarpetki mogą wywołać wojnę światową. Są tacy, którzy twierdzą, że ziemia drży w posadach. Efekt jest taki, że po kilku dniach albo sama ze sobą wytrzymać nie mogę i dostaję małpiego rozumu na widok czegoś słodkiego, albo Miśko z obawy o własne zdrowie zaczyna we mnie rzucać czekoladą. Bardziej rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się, zjedzenie do porannej kawy czegoś dobrego, upieczonego w zaciszu domowej cukierni, za to ograniczanie słodyczy przez resztę dnia. I wilk syty i Miśko cały. Mam swoją dzienną dawkę czekolady, na nikogo nie warczę, a ilość słodyczy zasadniczo jest ograniczona. W ramach takiego czegoś słodkiego upiekłam ostatnio ciasteczka maślane z czekoladą przypominające popularne "pieguski". Polecam bardzo...tym bardziej że szybko się je robi i człowiek się nie zdąży ugotować stojąc w kuchni :)

PIEGUSKI, MAŚLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ:

  • pół kostki (100g) masła w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • wanilia lub aromat waniliowy
  • - See more at: http://tutajmieszkaagnieszka.blogspot.com/2015/02/domowe-pieguski-czekoladowe.html?spref=fb#sthash.JOxZZc8z.dpuf
    -pół kostki miękkiego masła
    -pół szklanki cukru trzcinowego
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -jajko
    -szczypta soli
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -duży chlust esencji waniliowej
    -150g posiekanej czekolady (najlepiej gorzkiej, ale ostatnio zrobiłam pół na pół z białą i gorzką)



  • pół kostki (100g) masła w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • wanilia lub aromat waniliowy
  • - See more at: http://tutajmieszkaagnieszka.blogspot.com/2015/02/domowe-pieguski-czekoladowe.html?spref=fb#sthash.JOxZZc8z.dpuf
    Ustawiamy średnie obroty miksera i po kolei dodajemy do miski masło, cukier i esencję waniliową. Gdy te składniki już się dokładnie wymieszają wbijamy jajko i dosypujemy mąkę, z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec trzeba wmieszać posiekaną w miarę drobno czekoladę. Następnie za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcje ciasta na przygotowaną blaszkę. Między ciasteczkami powinny zostać spore odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 180st, przez 12-15 minut, aż się lekko zarumienią. 

    SMACZNEGO!

    *pomysł na ciasteczka znalazłam na blogu mojej koleżanki Agnieszki, która od niedawna prowadzi bloga Tutaj mieszka Agnieszka. Możecie do niej zajrzeć w poszukiwaniu porad jak dom prowadzić. 


    Drukuj to!

    2 komentarze :

    1. Chętnie bym je pochrupała:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. pół godziny w kuchni i już można się cieszyć ciasteczkami :)

        Usuń