piątek, 4 września 2015

356. Odwrócone ciasto ze śliwkami, karmelem i rozmarynem

W moim domu prawie zawsze jest jakieś ciasto albo ciasteczka do kawy, domowej roboty oczywiście. Naprawdę. Jedyny moment kiedy nie było nic takiego to okres tuż po porodzie. Większość krewnych i znajomych rozumiała tą sytuację, ale mi było ciężko znieść taki blamaż. 
Mało tego, że to ciasto powinno być to jeszcze powinno być w miarę efektowne. Wszystko przez to, że moja reputacja wielce-wybitnej-ą-ę-blogerki mogłaby ucierpieć przez zwykłego zakalca. Dlatego też staram się wymyślać coraz to nowe ciekawostki, albo przerabiać te bardziej znane wypieki. Gorzej, że jest jedna całkiem poważna przeszkoda....ja po prostu jestem nieco leniwa. Czasem wieczorami, zamiast stać przy garach wolę poczytać książkę, albo popatrzeć na Luśkę jak śpi, albo też poodgniatać sobie boczki przewracając się z jednej strony na drugą. Niestety karkołomne i wielce długotrwałe popisy kulinarne są nie dla mnie. Tylko raz na ruski rok się na jakiś skuszę. Wolę piec takie ciasta jak to odwrócone ze śliwkami, karmelem i jeszcze rozmarynem na dokładkę. Spełnia wszystkie moje wymogi. Jest łatwe, proste i przyjemne...i moja reputacja jest uratowana.Ufffff !

ODWRÓCONE CIASTO ZE ŚLIWKAMI, KARMELEM I ROZMARYNEM
(proporcje przewidziane na tortownicę o średnicy ok. 26cm)
-ok. 700-800g śliwek
-kilka gałązek świeżego rozmarynu
-4 łyżki wody
-szklanka cukru
-1,5 szklanki mąki (używałam tutaj mąkę typ 650 zmieszaną z pełnoziarnistę ale spokojnie można wziąć tortową)
-50g masła
-4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu

1. Na dno tortownicy rozsypać równomiernie pół szklanki cukru. Skropić je wodą i postawić na małym (wbrew pozorom najlepiej na największym palniku żeby równomiernie się wszystko podgrzewało). Podgrzewać do momentu, aż cukier się stopi na lekko brązowy karmel. Na gorący karmel równomiernie rozłożyć kawałki masła.

2. Śliwki umyć dokładnie, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Igiełki rozmarynu rozsypać równomiernie na karmel, na nie położyć ćwiartki śliwek, jedna obok drugiej.

3. Wymieszać ze sobą jajka, resztę cukru i cynamon. Do tego dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zamieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na śliwki. Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika odczekać kilka minut, a następnie przekręcić ciasto do góry nogami na kratkę do studzenia lub talerz.

*zamiast śliwek można użyć innych owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, truskawki-zależnie co mamy pod ręką

SMACZNEGO!


Drukuj to!

4 komentarze :

  1. ten rozmaryn dodał na pewnie nieziemskiego aromatu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma kolor!
    Takiego ciasta nie powstydziłby się żaden mistrz kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha...kolor śliweczek i karmelu :) szef (leniwej) kuchni zdecydowanie poleca :)

      Usuń