wtorek, 6 października 2015

364. Kalafior po marokańsku

Knajpy wegetariańskie się czasem na coś przydają. Nawet takim zatwardziałym mięsożercom jak ja i Miśko. Dokładniej mówiąc food truck Pąki Smaków przydał nam się, bo dzięki nim mamy dziś pyszną przekąskę. Spróbowałam u nich po raz pierwszy kalafiora z pastą tahini i bardzo mi posmakowało. Odtworzyłam i oczywiście nieco zmodyfikowałam na własne potrzeby przepis na kalafiora po marokańsku. Wyszło smakowicie . Kubki smakowe wprost oszalały. 

KALAFIOR PO MAROKAŃSKU:
-1 kalafior
-1 granat
-szklanka ugotowanej soczewicy
-garść liści rukoli
-2 łyżeczki tahini
-łyżeczka curry
-sól, pieprz, odrobina oliwy


1. Kalafiora pokroić w małe różyczki. Wrzucić go dosłownie na chwilę (2-3 minuty) do gotującej się, osolonej wody. Powinien być ciągle mocno chrupiący. Na gorący jeszcze kalafior położyć pastę sezamową tahini oraz przyprawę curry. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie różyczki były pokryte przyprawami. Odstawić do ostygnięcia.


2. Rukolę porwać na małe kawałeczki. Wymieszać ją z soczewicą, ziarenkami z granatu oraz kalafiorem. Całość skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki, żeby całość "się przegryzła".


SMACZNEGO!
Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Ja nie lubie kalafiora ale moj Misko bardzo. Wczoraj mu ugotowalam kalafiora i dodalam tylko curry, czosnek i tahine. Wsuwal az mu sie uszy trzesly. A jaki zachwycony innowacyjnoscia dania;) Dzieki Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń