czwartek, 5 listopada 2015

372. Makaron z sosem dyniowym i suszonymi pomidorami

 To już chyba swego rodzaju tradycja. On wyjeżdża, a jak tuptam w stronę kuchni i gotuję makaron. Widocznie organizm w taki sposób domaga się uwagi i poprawy nastroju. Nawet jeśli tuż przed wyjazdem ten gamoń mnie zezłościł. No cóż, z chłopem w domu jest urwanie głowy, ale bez niego jakoś smutno. 
Ponieważ ukochanym warzywem naszego dziecka jest dynia, w zasadzie mamy ją w jadłospisie codziennie. W ramach urozmaiceń (no bo ile można jeść zupę dyniową) robiłam makaron z sosem z pieczonej dyni i z suszonymi pomidorami. Pachniało w domu obłędnie i tak też smakowało. Jak komuś trzeba poprawić nastrój to polecam gorąco, sprawdzono organoleptycznie. Danie rekomendowane przez lekarzy i farmaceutów :)

MAKARON Z SOSEM DYNIOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI:
-ok. 400g makaronu np. farfalle
-ok. 500g dyni
- szklanka jogurtu greckiego
-kilkanaście (10-15) suszonych pomidorów 
-pęczek natki pietruszki
-1 cebula
-3-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, oliwa

1. Dynię pokroić na kawałki i skropić nieco oliwą. Dodać obrane ze skórki ząbki czosnku. Wsypać warzywa do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na ok. 30-40 minut, aż dynia zmięknie. Następnie całość zmiksować na gładką masę. 

2. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na odrobinie oliwy. Dodać do niej pure z dyni oraz jogurt grecki. Do sosu dodać posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać sos z ugotowanym w międzyczasie makaronem, od razu podawać. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

2 komentarze :