piątek, 27 listopada 2015

377. Zapiekanka z dyni z kaszą pęczak

Moje dziecko jada tylko kilka rzeczy, które mlekiem nie są. Jak czegoś nie chce zjeść to bardzo dosadnie to komunikuje. W sumie jej się nie dziwię. Ci starzy to czasem bardzo niekumaci są i nie ogarniają o co dziecku chodzi. 
Jednym z warzyw, które dostąpiło zaszczytu goszczenia w Luśkowych obiadkach jest dynia. Dlatego też mamy ją na swoim wyposażeniu w lodówce prawie cały czas. Tyle tylko, że czasem kończą mi się pomysły jak ją można przyrządzić. Bo że Luśka ma dostać zupę krem z ewentualną wkładką mięsną to ja wiem, ale co dla nas. Resztę warzywa jakoś dla nas muszę zawsze zagospodarować, a już zupa mi obrzydła. Przerabialiśmy już placuszki, omlety, kopytka dyniowe, a ostatnio padło na zapiekankę z dyni. I mogłam w niej przemycić moją ukochaną kaszę pęczak. Miśko jej niestety nie lubi, ale w zapiekance nie zauważył i dopiero przy drugiej dokładce ją odkrył. W takim momencie głupio mu było marudzić. 

ZAPIEKANKA Z DYNI Z KASZĄ PĘCZAK
-ok. 700g dyni
-pół szklanki suchej kaszy pęczak
-0,5 kg mięsa mielonego z indyka
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-3-4 pomiodory
-1 papryka
-kawałek pora i selera
-garść sezamu
-sól, pieprz, czerwona słodka papryka, rozmaryn, gałka muszkatałowa, chilli, oliwa
-2 jajka

1. Dynię obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Lekko skropić oliwą i wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 170st. Po ok. 20 minutach wyjąć dynię i dokładnie zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu, oraz gałką muszkatałową i chilli. Gdy dynia nieco przestygnie wymieszać ją dokładnie z jednym jajkiem. 

2. Ugotować kaszę pęczak na sypko. Sezam uprażyć na suchej patelni.

3. Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać do niej drobno posiekane ząbki czosnku, a potem pokrojone w niewielką kostkę pozostałe warzywa. Do wszystkich warzyw dorzucić mięso i całość mocno doprawić solą, pieprzem i papryką oraz igiełkami rozmarynu. Zestawić z ognia, wymieszać z kaszą i z drugim jajkiem. 

4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz mięsno-warzywny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pure z dyni, na którym z kolei rozsypać uprażony sezam. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na 15 minut. 

SMACZNEGO!




Drukuj to!

6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. nie tylko wygląda, ale i jest smakowita i sycąca...idealna na zimne jesienne popołudnia i wieczory :)

      Usuń
  2. wygląda ciekawie:D
    tylko ja za kaszą nie bardzo przepadam... ale może kiedyś się skuszę i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić wersję z samym mięsem i warzywami, ale ta kasza aż tak bardzo nie "rzuca się" w oczy :)
      Miśko pęczaku nie lubi, a tutaj nie zauważył go podczas wciągania pierwszego talerza :)

      Usuń
  3. bardzo fajny pomysł na zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń