piątek, 4 grudnia 2015

380. Owsianka piernikowa z suszoną żurawiną

 Boże Narodzenie zawsze bardo lubiłam. I bieganie po sklepach za prezentami i przygotowywanie świątecznych pyszności i te wszystkie bombki i świecidełka też bardzo lubię. Tylko, że takiej starej babie nie wypadało kupować wszystkich świecidełek na jakie się natknęłam. Zresztą co roku choinki miały ograniczoną pojemność i więcej bombek by już zwyczajnie się nie zmieściło. 
W tym roku jest inaczej. Szał świąteczny mnie opętał. Czuję się silnie bezkarnie kupując kolejne pudełko śliczności, bo chcę żeby nasza choinka była najpiękniejsza. Skarpety na prezenty nówki-sztuki już kupione. Mama Krysia zagoniona do szydełkowania, dzierga nam dzielnie gwiazdki, które zawisną na choince i w całym domu. Sklepy z zabawkami przekopane na prawo i lewo, żeby znaleźć te najciekawsze, najwspanialsze i najbardziej zachwycające. A wszystko to dlatego, że to będą pierwsze święta Luśki. Czekam już na ten moment, kiedy małe łapki uporają się z kokardami i pięknymi papierami. Na pierwszy spacer po Krakowskim Przedmieściu pełnym światełek i pierwsze odwiedziny w szopce na Miodowej.Łoboziuuuu! Matka zwariowała. I żeby jeszcze bardziej się wprowadzić w świąteczny nastrój nawet owsiankę o poranku robię piernikową z suszoną żurawiną i czekoladą. A kawę o poranku piję z kubeczka w reniferki. Tylko przez jeden miesiąc w roku używam tego kubka....Szaleństwo pełną gębą :)


OWSIANKA PIERNIKOWA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ:
-pół szklanki płatków owsianych górskich
-ok. szklanka mleka
-garść suszonej żurawiny
-łyżeczka miodu
-duża szczypta cynamonu, kilka goździków, kawałek gwiazdki anyżu, kapsułka kardamonu, trochę świeżo otartej gałki muszkatołowej
-ewentualnie kostka gorzkiej czekolady

1. Płatki zalać taką ilością mleka żeby je przykryło i odstawić na co najmniej pół godziny. Wszystkie przyprawy dokładnie rozetrzeć w moździerzu.

2. Płatki przelać do rondelka i postawić na małym ogniu, dolać resztę mleka (można zwiększyć jego ilość jeśli ktoś nie lubi gęstej owsianki). Dosypać wszystkie przyprawy i dodać miód. Podgrzewać aż owsianka nieco zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przelać do miseczki, na wierzch dodać garść suszonej żurawiny i nieco startej na tarce gorzkiej czekolady.

*żeby zaoszczędzić nieco czasu można od razu przygotować sobie więcej przyprawy piernikowej i przechowywać ją szczelnie zamkniętą w słoiku.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. owsianka jest najlepsza :) i można z nią kombinować na miliard sposobów

      Usuń