wtorek, 8 grudnia 2015

381. Sernik waniliowy z żurawiną na święta

Co roku, na początku grudnia, pada sakramentalne pytanie "no to gdzie w tym roku święta?". Ale nie nie nie...nie chodzi o to, że w święta śmigamy gdzieś na koniec świata by wylegiwać się pod palmą. Raczej o to kto w tym roku podejmie się trudnego zadania zorganizowania Wigilii dla całej (coraz liczniejszej) rodziny. Co prawda z biegiem lat skład nieco ewoluuje, tworzą się grupy i podgrupy, dzieci przybywa coraz więcej. I największe zaskoczenie jak dla mnie...ja się już do dzieci nie zaliczam, tylko jestem przedstawicielem świata dorosłych. Nie wiem czy mi się to podoba, wiąże się to z mniejszą ilością paczuszek pod choinką.
Do swego rodzaju tradycji należy też już podział obowiązków przed Wigilią. Żeby nie zamęczyć jednej osoby (w porywach do dwóch-trzech) przygotowaniem wszystkich tych skomplikowanych i pracochłonnych dań, ustalamy kto co robi. Z góry wiadomo, że mama Krycha ma uszka i barszcz do ogarnięcia, ja się zajmę pieczonymi pierogami, a i karp w galarecie jest od lat przypisany. 
Od kilku lat piekę też na święta sernik. Co roku jest inny, z innymi dodatkami. W tym roku eksperymentuję ze świeżą żurawiną. Biała masa ślicznie kontrastuje z brązowym ciastem i krwiście czerwonymi owocami. Do tego w smaku też jest silny kontrast pomiędzy słodką masą serową i bardzo kwaśną żurawiną. Dobry bardzo i orzeźwiający nieco po porcji obżarstwa. Taki sernik z żurawiną na święta będzie idealny.

SERNIK WANILIOWY Z ŻURAWINĄ:
CIASTO:
-150g mąki pszennej
-50g cukru
-1 żółtko
-2 czubate łyżki kakao
-1 łyżka jogurtu greckiego
-ok. 50g masła

MASA SEROWA:
-1kg sera trzykrotnie zmielonego na sernik
-100g masła
-5-6 łyżek cukru
-ziarenka z laski wanilii
-6 jajek
-opakowanie budyniu waniliowego
-ok. 200g świeżej żurawiny

1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą dosyć szybko (wszystkie składniki muszą być schłodzone). Ciasto powinno mieć konsystencję mocno wilgotnego piasku. Zagnieść je w jedną kulę i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.  Po tym czasie 3/4 ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i lekko ugnieść, czyli wylepić spód (ja używałam tortownicy o średnicy 25cm). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około10-15 minut.

2. W czasie pieczenia ciasta przygotować masę serową, w tym wypadku składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw utrzeć masło z cukrem i ziarenkami wanilii. Następnie nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka będą już dobrze wymieszane dodawać stopniowo ser na zmianę z budyniem waniliowym (chodzi o proszek, a nie przygotowany budyń). Masę serową wylać na podpieczony spód (UWAGA-warto spróbować masy, bo powinna być mocno słodka).

3. Na wierzch masy serowej delikatnie rozłożyć żurawinę, a na nią pokruszyć resztę ciasta. Całość wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 45-60 minut. Gdy sernik będzie już prawie upieczony zgasić ogień i pozwolić mu dojść w stygnącym piekarniku. Gdy ostygnie warto jeszcze na chwilę włożyć sernik do lodówki przed podaniem.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

3 komentarze :

  1. Czuję świąteczny klimat;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i o to chodziło :) a w tle niech leci "all i want in Christmas" :)

      Usuń
  2. idealne do popołudniowej herbatki!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń