środa, 16 grudnia 2015

383. Kotlety ziemniaczane z wędzoną sielawą

Z rybami wszelakimi mam ten problem, że nie do końca umiem je przyrządzać. Aspiruję do trochę wyższego poziomu niż przyrządzanie paluszków rybnych zawierających prawdziwą rybę. Różne próby już były, podejścia udane i te po których szukało się serwetki aby elegancko opróżnić paszczę bo przerażały smakiem. Miśko dzielnie te próby wytrzymuje, chociaż czasem coś nieśmiało napomknie, że może by już tak nie testować jego wytrzymałości. 
Tym razem na obiad były kotleciki, bardzo pożywne, bo z ziemniaków i wędzonej sielawy. Całkiem przyjemne wyszły. W zestawieniu z sosem, czy inaczej mówiąc dipem, mogą posłużyć jako przekąska podczas spotkania towarzyskiego.

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z WĘDZONĄ SIELAWĄ:
-3-4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
-3-4 wędzone sielawy (ok. 300g)
-1 sporej wielkości cebula
-duży pęczek natki pietruszki
-1 jajko
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chilli

1. Sielawy obrać z ości i pozbawić głów oraz ogonów. Mięso ryb rozdrobnić za pomocą widelca. Tak samo postąpić z ziemniakami. Cebulkę i natkę pietruszki posiekać bardzo drobno. Wymieszać z ziemniakami, przyprawami, jajkiem i ziemniakami. Z masy formować malutkie kotleciki. Każdy z nich smażyć na mocno rozgrznaej patelni po kilka minut z obu stron. 

SMACZNEGO! 


Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz