środa, 6 kwietnia 2016

406. Bardzo prosta tarta caprese, z pomidorami i mozzarellą

 Po ostatnich świętach zostało mi w kuchni kilka gomółek mozzarelli (efekt tego że zapomniałam o nich w trakcie robienie sałatek), oraz lekka niechęć do pracochłonnych działań kuchennych. Z niechęcią nic zrobić się nie da, po prostu muszę znowu złapać wiatr w żagle albo w fartuszek kuchenny. Za to z mozzarellą coś udało się pomyśleć, żeby było pysznie i prosto. Najprościej jak się da to zrobić sałatkę caprese. Właśnie o niej pomyślałam. Tylko trochę podrasowałam ten klasyczny przepis, bo po prostu położyłam sałatkę na cieście francuskim i całość została zapieczona, tak że powstała tarta caprese. Prosta i pyszna przekąska...tylko chyba aż za bardzo niektórym posmakowała, bo sama załapałam się na tylko 2 mizerne kawałki.

TARTA CAPRESE:
-opakowanie ciasta francuskiego
-3 dojrzałe pomidory
-3 gomółki sera mozzarella
-garść świeżych liści bazylii
-1 jajko rozmącone z odrobiną mleka i startym ząbkiem czosnku
-świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i zagiąć mu brzegi. Posmarować je dokładnie jajkiem z mlekiem i czosnkiem. Na wierzchu układać na przemian plastry pomidora i sera. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 10-15 minut. Gdy tarta będzie zarumieniona wyjąć ją z piekarnika i posypać wierzch posiekaną bazylią. 

*w ramach innowacji można dodać czarne oliwki, anchois, pesto z bazylii, suszone pomidory lub co wam dusza podpowiada :)

SMACZNEGO!

Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Faktycznie bardzo prosta...a jak apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiała być prosta,bo póki co odmawiam długiego stania w kuchni :-)

      Usuń