środa, 20 kwietnia 2016

410. Tarta migdałowa z truskawkami i brzoskwiniami

 Już są. Pod Halą Mirowską są pierwsze truskawki w tym sezonie. Co prawda jeszcze to nie są nasze i nie z gruntu, ale i tak cieszą oko. Ja wiem, że teraz to technologia uprawy jest kosmiczna i nawet w środku zimy można świeże truskawki dostać. Jednak to nie to samo letnia truskaweczka, zerwana prosto z krzaka i lekko otarta o portki, żeby oczyścić ją z gleby. Te wszystkie smakowite odmiany 'Marmolada', 'Honeoye', 'Senga sengana', 'Florence'. W sezonie mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację i jeszcze pewnie deser jakiś bym dorzuciła, z truskawkami oczywiście.
Ponoć Japończycy uważają truskawkę za owoc doskonały. Tylko nie mogą zrozumieć dlaczego tak ją masakrujemy robiąc z niej kompot.No cóż, ja się starałam nie przeprowadzić masakry, tylko jeszcze podbić słodycz dodając truskawki do tarty migdałowej z brzoskwiniami. Pomysł na tartę zaczerpnięty ze smakowitych warsztatów z Andrzejem Polanem.
Idealna tarta na wiosenny deser. 

TARTA MIGDAŁOWA Z BRZOSKWINIAMI I TRUSKAWKAMI:
CIASTO:

-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-100g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18% 
 
NADZIENIE MIGDAŁOWE:
-3 jajka
-150g migdałów
-3 łyżki cukru trzcinowego
- ok. 50 roztopionego masła

OWOCE:
-garść truskawek
-kilka brzoskwiń

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i wysypać ciasto do formy do tarty o średnicy około 26cm, ugnieść palcami ciasto w miarę równomiernie. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 20 minut.

 2. Migdały zmielić na mączkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodawać cukier, następnie migdały, a na końcu masło. Nadzienie migdałowe wylać na podpieczony spód.

3. Truskawki jeśli są duże przekroić na połówki, brzoskwinie pokroić na plasterki. Ułożyć je równomiernie na nadzieniu migdałowym. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 30 minut. Gdy tylko nieco ostygnie można już jeść.

SMACZNEGO!




Drukuj to!

4 komentarze :

  1. Ja kocham truskawki, to moje ulubione owoce i nie mogę się już doczekać moich własnych, na razie pocieszam się tymi mrożonymi jeszcze z tamtego sezonu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jeszcze korzystam z dobrodziejstw zamrażalnika i plonów z działki, ale te truskawki które już były dostępne na straganach tak kusiły, że się musiałam je kupić :)

      Usuń
  2. cudowna tarta :) Czekam na kaszubskie truskawki, jeszcze parę tygodni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już zacieram ręce na działking, który mamy zamiar uskutecznić w pełni sezonu truskawkowego :)

      Usuń