×

413. Pampuchy, buchty, parowańce, czyli bułeczki na parze

 Jeśli myśli się o deserach typowych dla Podlasia, to pierwszym skojarzeniem jest sękacz. Dla bardziej wtajemniczonych jest jeszcze mrowisko, zwane też listkowcem, bardzo słodkie ciasto z makiem i miodem złożone z mnóstwa cienkich listków podobnych do faworków.
Podczas ostatniej wyprawy dostaliśmy w ramach deseru parowańce, zwane też pampuchami czy buchtami, czyli po prostu rodzaj drożdżowych bułeczek pieczonych na parze. Można je podawać na słodko, można też polać sosem i podać w towarzystwie mięsiwa. Smakują wyśmienicie zarówno z oprószone cukrem z odrobiną kwaśnej śmietany, jak i z dodatkiem owoców. 
Luśka już pokochała ten rodzaj deseru. Zachęcam, bo bardzo prosto je wykonać.

PAMPUCHY 
(proporcje na około 15-16 sztuk)
-3 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki mleka
-50g drożdży
-1 jajko
-2 łyżki oleju
-2 łyżki cukru
-szczypta soli

1.Mleko podgrzać lekko i dodać odrobinę cukru. Wkruszyć do niego drożdże i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

2. Z wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formować niewielkie bułeczki, mniej-więcej wielkości połowy zwiniętej pięści.

3. Nastawić duży garnek z wodą, zawiązać na nim na wierzchu pieluchę tetrową (ewentualnie durszlak lub sitka do gotowania na parze). Gdy woda się zagotuje położyć na pieluszce pampuchy, przykryć całość dużą przykrywką lub metalową miską. Parować przez około 8-10 minut. Po tym czasie zdjąć i posypać odrobiną cukru. Podawać od razu ze śmietaną lub owocami.

*my zrobiliśmy sobie sos z rabarbaru i jeżyn z odrobiną cynamonu i esencji waniliowej :)

SMACZNEGO!

Backstage-"Mama, szybciej z tymi zdjęciami, bo głodna jestem!"

2 komentarze:

  1. Cudowny smak dzieciństwa:) Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze, u mnie nikt w domu takich nie robił...znaczy podobno robili ale w jakiś prehistorycznych czasach. Tak więc tworzę nową świecką tradycję specjalnie dla Luśki :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger