poniedziałek, 29 sierpnia 2016

441. Pieczona kukurydza z masłem i rozmarynem

Są takie momenty kiedy nie wiem co mam zrobić do jedzenia. Obezwładniający upał, konkubent który wrócił z wyjazdu i w kuchni zrobił taki burdel przy szykowaniu sobie kanapek, że aż mi słabo, i na dokładkę Lucy która postanowiła do reszty wyczerpać mój zapas cierpliwości i rozprowadziła po całym domu saszetki z kocią karmą. Niech się matka pobawi trochę w szukanie. No nie, wtedy jakoś mi się nie chce gotować, ani nawet myśleć o gotowaniu. Bycie idealną kurą domową, w odprasowanym fartuszku i z szerokim uśmiechem na ustach jakoś mi nie wychodzi. 
W sumie całe szczęście, że często dostaję jakieś dary losu w postaci fury pomidorów, kilku kobiałek malin czy innych kilogramów kukurydzy. Trzeba to przerobić jakoś, żal dopuścić żeby się zepsuło, więc rodzina ma co jeść. Z pieczoną kukurydzą było tak samo.  Gdyby nie to, że kukurydza już była w domu to by te oszołomy musiały się żywić chińskimi zupkami. 

PIECZONA KUKURYDZA:
-3 kolby kukurydzy
-pół kostki masła
-2-3 ząbki czosnku
-łyżeczka igiełek rozmarynu
-sól, pieprz, słodka papryka, kilka suszonych płatków chili
- limonka

1. Masło roztopić na małym ogniu, dorzucić do niego posiekany czosnek, rozmaryn, płatki chili i paprykę. 
 
2. Kukurydzę obrać z liści i włosków. Pokroić na połówki. Każdą połówkę ułożyć na kawałku folii aluminiowej.  Każdą połówkę kukurydzy oblać odrobiną masła i zawinąć szczelnie folią. Tak przygotowane pakieciki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 15-20 minut. 

3. Gdy kukurydza się upiecze zostawić ją jeszcze na chwilkę w folii. Każdy kawałek oprószyć do smaku solą i skropić limonką. 

SMACZNEGO!


Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Taką prostą wersję lubię najbardziej. Sama często robię :)
    Zapraszam do moich przepisów :) zupa krem z dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proste przepisy są najlepsze gdy nie ma się weny na gotowanie :)
      zaglądam do Ciebie w miarę regularnie :)

      Usuń