piątek, 16 września 2016

447. Placuszki ze śliwkami i twarogiem

 Będzie fajnie mówili, dziewczynki są grzeczniejsze mówili, będzie pomagać ci na pewno w domu mówili. Nikt jednak nawet się nie zająknął, że taka malutka dziewczynka to lubi się też stroić i przymierzać wszelkie możliwe ciuchy-nieważne czy to kostium kąpielowy matki, czy też skarpety ojca porzucone obok łóżka. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Lucy ostatnio uwielbia wszelkie przebieranki uskuteczniać nie tylko w ciągu dnia, gdy się bawimy, ale też o jakiejś barbarzyńskiej porze kiedy ja jeszcze nie kontaktuję za bardzo. Efekt jest tego taki, że gdy wstanę, nie mogę zacząć robić śniadania i porannej kawy, bo muszę posprzątać tonę ciuchów i milion butów, które Lucy sobie znalazła i zaczęła przymierzać i roznosić po całym domu.  A że przy sprzątaniu robię się coraz bardziej głodna równoznaczne jest to z tym, że jestem coraz bardziej zła. Żeby się nie denerwować za bardzo wpadłam na pomysł robienia śniadania już wieczorem. Takie pyszne placuszki ze śliwkami i twarogiem mogę usmażyć wieczorem, a rano odgrzać je tylko przez kilka minut w piecu. A gdy zostaną po śniadaniu jeszcze jakieś placuszki to można je zapakować i zabrać zamiast kanapki na spacer. 
Poza tym słodkie śniadania wpływają na mnie jakoś tak pozytywnie, więc nawet nie wściekam się, że kolejna pomadka w tym tygodniu została rozpaćkana na lustrze. Ech....moja malutka córeczka czasem potrafi doprowadzić mnie do wrzenia albo rozpaczy. Tylko spokój może nas uratować w tym chaosie :)

PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI I TWAROGIEM:
-garść śliwek (ok. 200g)
-2 jajka
-2/3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 czubata łyżka cukru
-150g chudego twarogu
-ok. 100-200ml jogurtu naturalnego
-czubata łyżeczka cynamonu
-sok i skórka z jednej cytryny

1. Śliwki umyć, odpestkować i pokroić we w miarę drobną kostkę. 

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 

3. Żółtka wymieszać z cukrem, mąkami, cynamonem, cytryną, twarogiem i jogurtem. Do tak przygotowanego ciasta na placuszki dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać śliwki i delikatnie wymieszać. 

4. Na rozgrzanej patelni beztłuszczowej układać łyżką małe placuszki. Smażyć przez kilka minut z obu stron, tak żeby placuszki były apetycznie zarumienione. 
Można je zrobić wcześniej i odgrzać w piecu tuż przed podaniem. 
Wyśmienicie smakują z odrobiną jogurtu naturalnego. 

SMACZNEGO! 

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz