czwartek, 22 września 2016

449. Babka piaskowa z malinami

 Podróż z małoletnią Lucynką wymaga odrobiny logistyki i dobrego planowania. W ramach atrakcji i poznawania nowych rzeczy zabrałam dziecię w podróż koleją. Niby długo nie jechałyśmy, bo tylko ok. półtorej godziny, ale można było w tym czasie zgłodnieć. Szczególnie jeśli wcześniej się skakało po fotelach i stoliczku, albo całą swoją postacią przywierało do okna, żeby lepiej chłonąć widoki. Czasy kiedy na podróż zabierało się jajko na twardo i pęto kiełbasy raczej minęły (piszę raczej bo w naszym przedziale współpasażerowie posiadali pęta aromatycznej kiełbasy o które zawzięcie kłóciły się ich dzieci przez większość podróży-cyrk na kółkach). Zamiast woniejących wiktuałów wolałam upiec dobre ciasto, które mogła skubnąć Lucy i które i ja chętnie do kawy w podróży zjadłam. Dodatkowo pół blachy zostało w domu dla mamy Krysi, żeby mogła się posilić czymś smakowitym gdy przychodziła nakarmić naszą kotkę. W ramach tego prowiantu upiekłam babkę piaskową z malinami. Dobre to ciacho niesamowicie. Zróbcie na podróż i bez podróży. 

BABKA PIASKOWA Z MALINAMI:
(proporcje przewidziane na foremkę o wymiarach 25x25cm, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
-szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kostka masła
-4 jajka
-2/3 szklanki cukru
-chlust esencji waniliowej
-skórka otarta z cytryny
-ok. 200g malin +łyżka mąki pszennej
-cukier puder do posypania
  
1. W jednej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. W drugiej utrzeć masło z cukrem. Pojedynczo dodawać do masła jajka. Następnie, ciągle mieszając, dodać esencję waniliową, skórkę z cytryny i mąki.

2. Maliny obtoczyć w mące.

3. Do przygotowanej foremki wylać 3/4 ciasta. Rozłożyć na nim równomiernie maliny, a następnie przykryć resztą ciasta. Tak przygotowaną babkę piaskową wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 45-55 minut. Gdy babka będzie już upieczona oprószyć ją cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz