piątek, 14 października 2016

455. Pieczony kalafior z orzechami

 Chociaż lato pełne moich ulubionych owoców już minęło i tak na straganach jest kolorowo. Ostatnio wybitnie mnie urzekły kalafiory w przeróżnych barwach. Na moim ulubionym bazarku można znaleźć nie tylko te kosmiczne romanesco, ale też te o klasycznym kształcie ale mniej klasycznej barwie. Są więc kalafiory białe, żółte, fioletowe i zielone. U nas na stole wylądował ostatnio zielony jegomość. Nie chciałam z niego robić klasycznej zupy kalafiorowej, ani też gotować go i potraktować podsmażoną bułką tartą. Nasz kalafior został upieczony i posypany uprażonymi orzeszkami. Pyszny był takie pieczony kalafior bardzo. Idealnie się nadaje na przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Pieczcie warzywa moi mili, bo zyskują całkiem nowy smak. 

PIECZONY KALAFIOR:
-ok. 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki
-ok. pół szklanki oliwy
-ząbek lub dwa czosnku
-duża szczypta soli, pieprzu, kmin rzymski, płatki chili, papryka wędzona, odrobina cukru pudru
-garść orzechów włoskich

1. W oliwie wymieszać wszystkie przyprawy oraz starty na tarce czosnek. Do miski wrzucić różyczki kalafiora, wlać oliwę z przyprawami i dokładnie je wymieszać Różyczki kalafiora przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego. Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 20-25 minut. W połowie pieczenia przemieszać całość. 

2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni. Posypać orzechami upieczonego kalafiora i od razu można zajadać. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz