poniedziałek, 17 października 2016

456. Muffiny ze śliwkami i czekoladą

 Blogosfera kulinarna ma swoje mody i ulubieńców. Topinambury, nasiona chia, kasza jaglana czy inne krewetki raz pojawiają się często na przeróżnych blogach, a raz popadają w niełaskę. Muffiny swoje triumfy święciły kilka lat temu. Moda na te małe babeczki szalała i każdy miał w swoim kajeciku przepis na te okrągłe słodkości. Sama piekłam je co chwilę, a nawet u jednego absztyfikanta przetarłam sobie niby drogę do serca.
Absztyfikant po popadł w niepamięć, ja ze słodkości coraz częściej zdrowe słodycze wybieram, jednak i muffiny powróciły do mojej kuchni. Lucy bardzo polubiła takie słodkości, które idealnie mieszczą się w jej małych łapkach. Wobec czego ciężko jej było usiedzieć cierpliwie gdy próbowałam zrobić zdjęcia ilustrujące przepis. Stety lub niestety muffinki ze śliwkami i czekoladą zostały bardzo dokładnie przetestowane. Luśka nadgryzła kilka i z tego co widziałam miała zamiar popróbować pozostałych muffinów. 
Niech więc zachowanie małego łasucha będzie dla was rekomendacją, że nie samym budyniem jaglanym człowiek żyje. Czasem warto upiec "swojskie" muffiny wypełnione cząstkami śliwek i kosteczkami czekolady. 

MUFFINY ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ:
-200g czekolady gorzkiej
-garść śliwek
-2 jajka
-pół kostki masła
-2/3 szklanki maślanki lub kefiru
-szklanka mąki pszennej
-2 łyżki cukru
-szczypta cynamonu i soli
-łyżeczka proszku do pieczenia

1. Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na małe cząstki. Połowę czekolady posiekać na małe kosteczki.

2. W kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i masło.

3. Ubić ze sobą jajka, maślankę i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszać kilkoma ruchami, mogą zostać grudki. Na koniec dosypać posiekaną czekoladę i pokrojone śliwki. Delikatnie zamieszać masą na muffinki. Gotowe ciasto nakładać do przygotowanych foremek do 3/4 wysokości. Tak przygotowane muffiny ze śliwkami i czekoladą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175st, na około 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić przez kilkanaście minut muffiny w środku do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

Kontrola jakości :)
Drukuj to!

2 komentarze :