czwartek, 3 listopada 2016

460. Bułeczki drożdżowe z dynią i czekoladą

Taki moment w roku nastał, że moje myśli głównie zaprząta wybór materiału na nowy śpiworek do wózka dla Lucy (jak to dobrze mieć koleżanki które umieją szyć różne cuda), oraz dywagacje dlaczego nie ma ładnych ocieplanych spodni w rozmiarze mama-size. Podstawowym problemem jest jak spożytkować nadmiar energii dziecka, które nie może się wybiegać na ulubionym placu zabaw oraz skąd zdobyć siły żeby wyjść rano spod kołdry. Trochę pomaga wizja zjedzenia pysznego śniadania. Ostatnio udało mi się zebrać w sobie i zagnieść porcję ciasta drożdżowego. Powstały z tego idealne, pulchniutkie, pachnące masłem drożdżówki z dynią i czekoladą. 
Przyznaję bez bicia, że miałam plan żeby zawieźć je do rodziny. Według planu mieliśmy zjeść sobie po drożdżówce podczas wspólnego picia kawy. No cóż...peszek. Zjedliśmy wszystkie drożdżówki na śniadanie, takie były dobre. Bierzcie przepis i pieczcie moi mili. 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ I CZEKOLADĄ:
-ok. 30g świeżych drożdży
-3/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-3 szklanki mąki pszennej
-skórka otarta z pomarańczy
-1 jajko
-pół kostki rozpuszczonego masła
-ok. 400 g dyni (dodatkowo 2 łyżeczki miodu, duża szczypta cynamonu, kilka goździków i gałka muszkatołowa)
-200g gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałeczki
-ewentualnie rozbełtane jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek z wierzchu
1. Mleko odrobinę podgrzać (nie gotować!), dodać do niego łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsca na kilkanaście minut, aż zacznie pracować i rosnąć.

2. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać miodem i obsypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 20 minut, aż będzie całkiem miękka. Po tym czasie wyjąć dynię z piekarnika i rozdrobnić widelcem na puree. 

3. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, jajko, skórkę z pomarańczy i zaczyn drożdżowy. Wyrabiać energicznie przez kilka minut, po czym dodać roztopione i ostudzone masło i wciąż wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i w miarę łatwo odchodzić od rąk. Gdy będzie już gotowe odstawić je w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny-godzinę. 

4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować w kształt prostokąta, na grubość ok. 1 cm. Posmarować ciasto puree z pieczonej dyni i rozsypać równomiernie posiekaną czekoladę. Następnie ciasto zwinąć w roladę i pokroić w ok. 2-3 cm plastry. Każdą z drożdżówek delikatnie wgnieść palcem pośrodku, żeby powstały pawie oczka i posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem. 

5. Drożdżówki z dynią i czekoladą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 10-15 minut, aż się nieco zarumienią. Po tym czasie pozwolić im ostygnąć i można już jeść. 

SMACZNEGO!
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz