×

466. Tradycyjny makowiec świąteczny na cieście krucho-drożdżowym według przepisu mamy

Chociaż do świąt jeszcze mnóstwo czasu, moja ekscytacja prezentami, wypiekami i dzierganiem sałatki śledziowej, osiągnęła już wybitnie wysoki poziom. Pierwszy raz będę tworzyć kalendarz adwentowy dla Lucy i jeszcze wymyślałam co ciekawego mogłaby dostać pod choinką. Rok temu też niby było fajnie, bo to pierwsze święta Luśki i w ogóle szał-ciał i łzy wzruszenia. Jednak teraz jest jeszcze fajniej, bo dziecię moje zaczyna już rozumieć co się dzieje wokół niej. Ma już swój gust i ulubione postaci, więc nie zadowoli się byle czym. Nad prezentami trzeba było trochę dłużej posiedzieć i pomyśleć. Co gorsza okazało się, że nie doceniłam mojej latorośli. Schowałam prezenty w zbyt łatwych miejscach i już je wygrzebała. Część trzeba było oddać, więc kolejne trzeba dokupić. Trudno, dla Lucy wszystko, byle tylko portfel to udźwignął :)
A wszelkie plany świąteczne najlepiej robić zagryzając jednocześnie tradycyjny makowiec mamy Krysi. Najlepszy, najpyszniejszy i już czuć, że coraz bliżej święta.

TRADYCYJNY MAKOWIEC NA CIEŚCIE KRUCHO-DROŻDŻOWYM:
 (proporcje są przewidziane na 2-3 makowce, ale spokojnie mogą poleżeć kilka dni i się nie zsychają)
 CIASTO:
-1 kg mąki
-250g cukru pudru
-40g świeżych drożdży
-3 żółtka
-2 jajka
-3/4 kostki masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3-4 łyżki śmietany
 
MASA MAKOWA:
-0,5 kg maku
-pół kostki masła
- 3 jajka
-3/4 szklanki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-ewentualnie pół  szklanki posiekanych ulubionych orzechów

1. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej godzinę, odlać wodę i znowu zalać wrzątkiem. Taką procedurę trzeba powtórzyć 3 razy.  Po tym czasie zmielić mak w maszynce do mięsa, najlepiej trzykrotnie.  

2. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier. Masło pokroić nożem na małe kawałki. Wbić jajka i jeszcze żółtka, pokruszyć drożdże, wsypać proszek do pieczenia i wlać śmietanę. Wszystko razem zagnieść ze sobą w ciasto dosyć elastyczne, powinno być podobne w konsystencji do ciasta kruchego.
 
3. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Osobno ubić białka na sztywno. Mak dodawać stopniowo do masła, następnie dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Delikatnie wmieszać białka do całej masy i ewentualnie posiekane orzechy. 

4. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na prostokąt, o grubości ok. 0,5cm. Rozłożyć równomiernie część masy makowej i zwinąć w roladę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 50-60 minut, aż się zarumienią. Po wyjęciu obsypać cukrem pudrem, lub jeśli ktoś lubi polukrować. 

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger