piątek, 16 grudnia 2016

471. Sernik z makiem

 Ustalmy coś. Jak bym nie planowała, jak bym nie kombinowała, zawsze coś pójdzie nie tak i przed świętami jest szał-ciał i bieg. Tradycyjnie kolejny rok z rzędu Miśko wyjechał i wraca tuż przed świętami. Tradycyjnie też on jest taki biedny i nie ma pomysłu na niektóre problematyczne prezenty, więc to ja mam myśleć. Zostawia mnie z bieganiem po sklepach, siekaniem sałatek, marynowaniem śledzi i lepieniem pierogów.
Nadmiar tego szczęścia jak dla mnie. Zdecydowanie lubię ułatwiać sobie życie różnymi gadżetami kuchennymi. Do moich ulubionych należy blender z wymiennymi końcówkami. Jedna maszyna, a daje tyle radości. Miksuje, miesza, rozdrabnia, ściera na tarce i jeszcze ciasto zagniata. Radzi sobie nawet z moją największą zmorą, czyli kruchym ciastem. Słowem gdybym miała wybierać, czy wolę przed świętami pomoc Miśkosława czy mojego blendera, to bez wahania wybieram blender :)

Aktualnie królem w mojej kuchni jest blender z serii Braun Multiquick 6 i jestem w nim absolutnie zakochana, jednak zastanawiam się czy nie wymienić go na nowszy model. 

SERNIK Z MAKIEM:
 CIASTO:
-szklanka mąki pszennej
-1 żółtko
-1/4 szklanki cukru
-pół kostki zimnego masła
-łyżeczka jogurtu greckiego
-2 łyżeczki kakao
MASA SEROWA Z MAKIEM:
-1kg twarogu trzykrotnie zmielonego na sernik
-pół szklanki suchego maku
-6 jajek
-pół kostki masła
-3-4 łyżki cukru
-opakowanie budyniu waniliowego
-skórka z starta z pomarańczy
 
1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepiące się do rąk. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę (ja używałam tortownicy o średnicy ok. 25cm). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15 minut.

2. W trakcie pieczenia się spodu przygotować masę serową z makiem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać do niego pojedynczo jajka nie przerywając mieszania. Ciągle miksując dodawać stopniowo ser, skórkę pomarańczową oraz budyń. Delikatnie wmieszać do masy mak. Gdy masa serowa będzie już gotowa wylać ją na popieczony spód. Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 50-60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozwolić w nim wystygnąć ciastu. 

3. Gdy sernik z makiem już wystygnie można go jakoś ozdobić, np. oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub obsypać wiórkami czekoladowymi .

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz