wtorek, 20 grudnia 2016

472. Wigilijna tarta z kapustą i grzybami

 

Narodziła się nowa, świecka tradycja. Miśkosław wyjeżdża zarabiać grube miliony i wraca tuż przed świętami. A, że to człowiek który wprost pasjami uwielbia planować cokolwiek, to świąteczne prezenty dla bliskich ma kupione już pół roku wcześniej....żartowałam. Jak co roku obiecuję sobie, że to jego problem, bo mógł ciut wcześniej o tym pomyśleć. I oczywiście jak co roku biegam razem z nim w popłochu (albo i bez niego bo jeszcze nie wrócił). 
Żeby całkiem nie wybuchnąć i nie udusić gada, muszę jakoś odreagować. Zdecydowanie najlepsze odreagowanie jest przy czymś pysznym. Moim ulubionym daniem wigilijnym jest kapusta z grzybami, zawsze dostaję słoiczek ulubionego rarytasu od gospodarza. Ponieważ do Wigilii jeszcze daleko, a kapustę już bym zjadła, to zrobiłam sobie tartę z kapustą i grzybami. W smaku taka jak ta wigilijna, tylko forma podania się nieco różni. Bardzo miła dla podniebienia przekąska. 
Takie drobne przyjemności pozwalają przetrwać przedświąteczny pęd. 

TARTA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:
CIASTO:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 żółtko
-ok. 100g zimnego masła
-duża szczypta soli
-łyżeczka kminku
-łyżeczka czarnuszki

FARSZ:
-ok. 200-300g kapusty kiszonej (ale nie kwaszonej)
-200g pieczarek (a najlepiej grzybów leśnych)
-5-6 suszonych śliwek
-1 duża cebula
-gałka muszkatołowa, pieprz
-1 jajko i 1 białko
-2 łyżki jogurtu greckiego
-trochę masła klarowanego

1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną blaszkę (ja używałam takiej o średnicy 24cm). Blaszkę włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut. 

2. Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodać do niej pokrojone drobno pieczarki, a następnie kapustę. Na końcu dodać namoczone i posiekane śliwki. Doprawić całość pieprzem i gałką muszkatołową. 

3. Jogurt wymieszać dokładnie z jajkiem i białkiem. Wylać je na wierzchu tarty. Na górze można ułożyć plasterki pieczarek dla dekoracji (uprzednio posmarowane odrobiną oleju). Tak przygotowaną tartę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika odczekać chwilę, aż nieco ostygnie i już jest gotowe. 

SMACZNEGO!
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz