poniedziałek, 23 stycznia 2017

483. Proste babeczki waniliowe z białą czekoladą i makiem (cupcakes waniliowe)

W tym roku razem z Lucy zawzięcie przygotowywałyśmy prezenty dla dziadków na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Ponieważ dziecię moje ma jeszcze nie do końca wprawne rączki i świat mógłby się nie poznać na artyzmie jej dzieł, wycięłam stempelki z ziemniaków. Kilka kartek, cały świat pomalowany na żółto i na niebiesko, farba na włosach i na ogonie kota, trochę ćwiczeń i pierwsze laurki w życiu wyszły piękne. A w dodatku do laurek jeszcze zrobiłam babeczki z makiem i białą czekoladą z kremem z białej czekolady ( w wielkim świecie zwane cupcakes waniliowe) zamiast zwykłych bombonierek. Jak już wspominałam kiedyś moja rodzina lubi jeść, więc taki dodatek bardzo dziadkom smakował. Lucy też bardzo pomagała przy robieniu "kapkejków", paluszkiem sprawdzała puszystość kremu na każdej babeczce :)

BABECZKI, CUPCAKES WANILIOWE Z MAKIEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
BABECZKI:
-2 jajka
-pół kostki roztopionego masła
-3/4 szklanki kefiru lub maślanki
-ok. 250 g mąki pszennej
-2-3 łyżki cukru
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki suchego maku
-100g białej czekolady drobno posiekanej
-skórka z cytryny

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
-100g białej czekolady
-ok. 300g białego twarożku np. Philadephia lub President
-pół kostki masła
-trochę esencji waniliowej lub ziarenka z laski wanilii

1. Przygotować krem z białej czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło (powinno być w temperaturze pokojowej) utrzeć z wanilią i serkiem. Nie przerywając mieszania dodać rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość będzie już utarta na gładki krem włożyć go do lodówki.  

2. Przygotowanie cupcakes zacząć od utarcia jajek z kefirem. Cały czas ucierając wlać roztopione masło. W osobnej misce wymieszać wymieszać suche składniki. Wsypać je do mieszanki jajecznej i zmieszać kilka razy, tylko tyle, żeby wszystko było mokre. Gdy zbyt długo się uciera, babeczki mogą później wyjść zbyt twarde.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości. Tak przygotowane cupcakes wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.

3. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej babeczce wycisnąć czapeczkę z kremu. Można ozdobić wiórkami z czekolady lub kolorową posypką.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz