piątek, 3 lutego 2017

487. Makaron penne z pieczonym kalafiorem, pomidorami i migdałami

Są takie momenty w życiu matki, kiedy jest bezsilna. Sama zaprowadziłam do przychodni Lucy. Jeszcze ją zachęcałam żeby raźno maszerowała (szybko szybko kochanie bo zaraz się spóźnimy). Sama ją wprowadziłam do gabinetu lekarskiego. I niestety sama przytrzymałam gdy pielęgniarka wkuwała się w tą chudą nogę mojego biednego i nieświadomego dziecka. Całe nieszczęście tego świata skupiło się na Lucy. Nawet naklejka z kotkiem nie pomogła. Oklejenie ukochanego pluszowego lisa plastrami też dało raczej marne rezultaty. Więc wzięłam tą moją chlipiącą kupkę nieszczęścia na ręce, ledwo zipiąc doniosłam do domu. Wstępnie przyszykowałam produkty na obiad uśmierzający ból i odpaliłam bajkę. I w nosie mam zdanie psychologów czy innych magów, że przed ukończeniem 2 roku życia się nie powinno telewizora ni nic. W bajce były pieski, kotki i nawet króliczek, chociaż raczej taki drapieżny bardziej, które w zestawieniu z bujnym cycem i cieplutką fałdką na brzuchu mamy pozwoliły Luśce zasnąć. Gdy się obudziła obiad i ulubione kluchy były już gotowe. Pomogły do końca zwalczyć zło i wreszcie mi się dziecko uśmiechnęło. Także polecam wam kochani ten makaron z pieczonym kalafiorem, pomidorami i migdałami. Chociaż nic nie może się równać z bólem po szczepieniu, to może i was spotkało coś takiego, po czym pomoże już tylko micha pysznego jedzenia i ciepły cyc. 
Nawet jeśli was nic nie spotkało to też spróbujcie.


MAKARON Z PIECZONYM KALAFIOREM, POMIDORAMI I MIGDAŁAMI:
-ok. 400g makaronu penne
-1 spory kalafior
-ok. 500g pomidorków koktajlowych
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-garść czarnych oliwek
-pęczek natki pietruszki
-garść migdałów w płatkach
-oliwa, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czarnuszka

1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Pomidorki również umyć i jeśli są duże przekroić na połówki lub ćwiartki. Warzywa skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, gałką i czarnuszką. Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 20 minut.

2. Zacząć gotować makaron.
3. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
4.. Na sporej ilości oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (proponuję użyć tej samej patelni na której prażyliśmy migdały-będzie mniej mycia). Dodać do niej posiekany czosnek, a następnie kalafiora, pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę całość podsmażać, a następnie zdjąć z ognia, dodać ugotowany al dente makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać od razu gdy makaron jest jeszcze ciepły. Każdą porcję posypać obficie płatkami migdałów. 

SMACZNEGO! 

*Oglądałyśmy "Sekretne życie zwierzaków domowych"-zabawny, zwierzaki są przekomiczne, szczególnie pudel-metal, chociaż dobrze że Lucy wcześnie usnęła i najbardziej sensacyjne momenty ją ominęły. To bajka zdecydowanie dla starszych (10 wzwyż) dzieci.
 

Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Bardzo fajny przepis. Idealny na kolację.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealny, zachęcam do pieczenia, gotowania i smażenia :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń