piątek, 10 lutego 2017

489. Nietypowe kotlety schabowe z suszonym pomidorami

Matki Polki powinny się spotykać na ploty i gorące dyskusje. Nie dość, że dzieciory wytracą nieco energii bawiąc się ze sobą, to matki mogą podyskutować o problemach, poradzić się w nurtujących problemach i chwilę ponarzekać na ojców (zawsze powód do narzekań się jakiś znajdzie). A ostatnio doszła jeszcze jedna zaleta do spotkań z Matkami Polkami-wymiana przepisów. Jak ja nie lubię tłuc kotletów i jakoś te tradycyjne schaboszczaki do mnie nie przemawiają, to na taką wersję mogę machać tłuczkiem nawet codziennie. Dziecię moje chętnie zajada roladki ze schabu z suszonymi pomidorami, konkubent mlaszcze zadowolony że wreszcie mięso jakieś zrobiłam, a ja rozpływam się jaka jestem zdolna. I to wszytko dzięki spotkaniu z innymi Matkami Polkami. Czas się chyba szykować na kolejne ploty-może kolejny pomysł na obiad będzie.

KOTLETY SCHABOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI:
(proporcję podaję na zrobienie obiadu dla 2 dorosłych osób i jednego dziecka, czyli w naszym przypadku 5 kotletów)
-5 kawałków schabu wykrojonych na kotlety
-5-6 suszonych pomidorów
-gomółka mozzarelli (ok. 100g)
-kilka oliwek
-sól, pieprz, masło klarowane

1. Schab roztłuc na cienkie kotlety

2. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Suszone pomidory i oliwki pokroić w cienkie paseczki. 
3. Każdy kotlet oprószyć świeżo zmielonym pieprzem (można też dodać sól ale niekoniecznie bo dodatki są słone). Nałożyć na kotlet kawałek sera oraz suszone pomidory i oliwki. Zwinąć kotlet w ciasną roladkę, spiąć ją za pomocą wykałaczek. 

4. Na patelni rozgrzać nieco masła klarowanego. Obsmażyć każdą roladkę ze wszystkich stron. Włożyć je do naczynia żaroodpornego  i wszystkie razem zapakować do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut aż się nieco zarumienią. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. 
*Idealnie będą smakować z kopytkami i warzywami -np. cukinią, czosnkiem i pomidorami. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz