czwartek, 30 marca 2017

502. Mini serniczki waniliowe z sosem wiśniowym

 Zdrowa strona mocy i ciasta fasolowe nie do końca mnie jeszcze pochłonęły. Tym bardziej, że wizyta babci Krysi zobowiązuje. Z Krystynką żadne tam zdrowe śmichychichy nie przejdą, za opiekę nad huraganem Lucy należy się odpowiednia zapłata. Tym razem na osłodę wchodzenia na głowę Krystynka dostała małe serniczki z sosem wiśniowym.
Nie ukrywajmy, cukier, gluten i laktoza okraszona odrobiną masła są bardzo smaczne, a mały serniczek do kawy poprawi nam humor. Serniczek mały, w formie nietypowej, ale za to zaskakującej konserwatywną babcię czy teściową. Piecze się je w mgnieniu oka, wyglądają smakowicie, a nam odchodzi problem ewentualnego opadnięcia tradycyjnego sernika, które to opadnięcie mogłoby być pretekstem do kąśliwych uwag co bardziej wymagających gości. Święta tuż tuż, więc czas pomyśleć skąd zdobędziemy zapas pysznego twarogu, czas zebrać siły na mielenie, ucieranie i zagniatanie. Jednym słowem czas już zebrać się sobie i zacząć gromadzić dobre chęci i jeszcze lepsze przepisy na święta. 

MINI SERNICZKI WANILIOWE Z SOSEM WIŚNIOWYM:
(z podanych proporcji wychodzi 12 serniczków)
KRUCHY SPÓD:
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-1 żółtko 
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli

MASA NA SERNIK:
-ok. 500g twarogu
-3 jajka +1 białko
-50g masła
-łyżka mąki ziemniaczanej
-ziarenka z jednej laski wanilii
-pół szklanki cukru trzcinowego

SOS WIŚNIOWY:
-garść wiśni (mrożone są idealne)
-1-2 łyżki cukru trzcinowego
-duża szczypta cynamonu

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub mąki. Wylepić ciastem spody wgłębień przygotowanej i nasmarowanej masłem blaszki (chodzi mi o blaszkę z dołkami na muffiny, można ewentualnie użyć foremek sylikonowych ale chyba są mniej wygodne).  Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 170st, na ok. 5-10 minut.

2. W czasie podpiekania spodów przygotować masę sernikową. Zmiksować twaróg w blenderze na w miarę gładką masę. Dorzucić do niego żółtka, cukier, wanilię, masło oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z masą serową. 

3. Na podpieczone spody wyłożyć przygotowany ser do 3/4 wysokości foremek. Tak przygotowane serniczki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15-20 minut. Najlepiej wyłączyć piekarnik gdy serniczki będą jeszcze delikatnie niedopieczone i zostawić je do ostygnięcia w piekarniku. Gdy serniczki będą już ostudzone można wyjąć je z foremki. 

4. Sos wiśniowy zacząć przygotowywać od wlania 1/4 szklanki zimnej wody do rondelka. Wsypać wiśnie, cukier i cynamon i gotować całość aż owoce nieco zmiękną, a sos odparuje. 

5. Każdy serniczek ozdobić odrobiną sosu wiśniowego i ewentualnie małym kleksem z bitej śmietany. 

SMACZNEGO!
Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Uwielbiam sernik... chyba zrobię takie w kokilkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajna opcja, takie małe serniczki. Polecam bardzo do np.świątecznej kawy :)

      Usuń