środa, 10 maja 2017

511. Sałatka z grillowanymi szparagami, serem feta i suszonymi pomidorami

 Jak się zazwyczaj staram nie marudzić na pogodę nadmiernie, tak teraz czuję się już wkurzona. Niby świeci za oknem słońce, ale jak się człowiek wyjdzie na spacer to gluty w nosie zamarzają, a jedynym słusznym ubraniem wydają się ocieplane majtki z golfem sprezentowane przez teściową (przyszłą-niedoszłą). Chociaż Lucy jest przeszczęśliwa z codziennej dawki skakania po kałużach, to ja bym już chciała założyć baletki bez obaw o odmrożenia 3 stopnia. I co noc tak wieje złem, że zastanawiam się czy mój ogród na balkonie jakoś to przetrwa.  Jednym słowem ta wiosna to sobie chyba jaja robi. 
O wszelkich wiosennych pysznościach szczerze mówiąc zapomniałam. Dopiero wyprawa na ulubiony bazarek przypomniała mi szparagach, rabarbarze i młodej kapuście. Może trzeba odtańczyć jakiś taniec do pradawnych bogów, żeby wiosna jednak zdecydowała się przyjść. Żeby mieć siły na dzikie harce proponuję wam sałatkę z grillowanymi szparami, serem feta i suszonymi pomidorami, a ty zimo idź już sobie.

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAM, SEREM FETA I SUSZONYMI POMIDORAMI:
-pęczek zielonych szparagów
-2 słodkie pomidory malinowe
-4-5 suszonych pomidorów
-garść czarnych oliwek
-ok. 100g sera feta
-kilka listków rukoli
-niepełna łyżeczka czarnuszki
-sól, pieprz, skórka otarta z połowy cytryny

1. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Szparagi umyć, wysuszyć, odłamać im zdrewniałe końcówki i grillować przez 1-2 minuty, na rozgrzanej i posmarowanej odrobiną oliwy,  patelni grillowej. 

2. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, główki zostawić do dekoracji. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory posiekać na drobno, oliwki przepołowić. Wszystko razem wymieszać. Dodać jeszcze listki rukoli i pokruszony ser. Oprószyć całość świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, oraz skórką z cytryny. 
Najlepiej podawać od razu gdy szparagi są jeszcze ciepłe. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

2 komentarze :