środa, 17 maja 2017

512. Ciasto cytrynowe z borówkami

 Wpadłam w jakiś taki słodko-pierdzący nastrój. Cieszę się, że mogę spokojnie wyjść na balkon i nie paść z przerażenie, że mróz ściął mi wszystkie rośliny. Mogę też podlać kwiaty bez zakładania na grzbiet grubej katany. Sezon na tonę piachu w butach wyniesioną z piaskownicy też wreszcie się rozpoczął. Jednym słowem raduję się z nadejścia wiosny. A jak wiosna to zaczynam intensywnie opróżniać zamrażalnik. Przez całą jesień i zimę ściboliłam te wszystkie owoce, żeby starczyło na ciasta i torty, które miały mnie ratować przed brakiem witamin. Teraz trzeba szybko zjeść to co nam zostało i przygotować brzuchy na te wszystkie truskaweczki, maliny i inne pyszności. 
Jeśli też macie zalegające w zamrażalniku owoce to upieczcie proste ciasto cytrynowe np. z borówkami. Nawet Miśkosław, który twierdzi że ze słodyczy to najbardziej lubi kotlety, się rzucił na to ciasto jak szczerbaty na suchary. 

CIASTO CYTRYNOWE Z BORÓWKAMI:
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-szklanka maślanki lub kefiru
-pół szklanki oleju rzepakowego
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-skórka i sok z 1 cytryny
-ok. 250g borówek (mogą też być wiśnie, truskawki, maliny lub inne owoce)

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać połowę cukru. 

2. Resztę cukru ucierać z żółtkami do momentu aż masa zbieleje. Nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewać olej. Następnie dodać maślankę i sok oraz skórkę z cytryny. Na końcu dodać przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy na ciasto dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką. 

3. 1/3 masy przelać do przygotowanej blaszki (używałam tortownicy o średnicy 22cm). Wysypać na wierzch połowę owoców. Wlać resztę ciasta. Na górze ciasta cytrynowego rozłożyć równomiernie resztę owoców. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180st, na około 40 minut. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. 
Gorące ciasto cytrynowe oprószyć cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić kilkoma borówkami.

SMACZNEGO!
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz