×

68. Jajka faszerowane pieczarkami i papryką


Jako, że już za chwilę będą święta, podczas których wszelkie wariacje na temat jajecznych potraw są wskazane, przedstawiam moją wersję faszerowanych jajek. Jednak ostatnio odkryłam, że to cudowna potrawa bo można modyfikować, doprawiać i dodawać tam najprzeróżniejsze dodatki-oprócz dzisiejszego zestawu polecam do jajek dodać również szprotki, musztardę i curry. Pycha :)
JAJKA FASZEROWANE:
-10 jajek
-6-7 sporych pieczarek
-średniej wielkości cebula
-łyżka majonezu
-szczypiorek
-łyżka masła
-sól, pieprz, suszona słodka papryka

1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, a białka odłożyć na talerz.

2.Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, w równie drobną kostkę pokroić cebulkę. Cebulkę i pieczarki poddusić lekko na maśle, a następnie wymieszać z żółtkami. Dodać łyżkę majonezu i przyprawy i nadziać białka otrzymaną pastą.

3.Na wierzch każdego jajka obficie nasypać posiekanym szczypiorkiem.


4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger