piątek, 1 maja 2015

326. Pieczone buraki, ser feta i kasza bulgur w sałatce

Tak to już dziś...Wielkie otwarcie sezonu grillowego. Rodacy tłumnie ruszają na majówkowe wyjazdy, albo już na nich są, bo zdecydowali się postać w korkach we wczorajsze popołudnie (zaskoczył mnie widok zakorkowanej Trasy Łazienkowskiej wiodącej do spalonego mostu-w sensie korki były wszędzie). Nawet taki grubasek jak ja ma zamiar ruszyć swoje ciężarowe jestestwo z posad i wyjechać za miasto. Chociaż powiem szczerze, że patrząc za okno to jakoś tak pogoda mnie silnie nie zachęca do aktywności. Raczej do zakopania się pod kocykiem z talerzem czegoś dobrego do jedzenia. W ramach tego czegoś dobrego to proponuję sałatkę z pieczonego buraka i kaszy bulgur. Pierwotny przepis znalazłam tutaj, ale oczywiście dodałam co nieco od siebie i zmieniłam lekko. Rodzinie smakowało bardzo, a Miśko mruczy że chce więcej. To co mi innego zostało. Chłopa trzeba nakarmić. A taka sałatka na grilla też się przyda jako miły przerywnik między mięsiwami.

PIECZONE BURAKI, SER FETA I KASZA BULGUR W SAŁATCE:
-pół szklanki kaszy bulgur
-2 średniej wielkości buraki
-pół selera
-korzeń pietruszki i natka pietruszki
-ser typu feta (200g)
-garść pestek dynii
-trochę natki kolendry
-sok z połówki cytryny
-sól, pieprz, oliwa

1. Buraki umyć dokładnie, obciąć im dupkę i czubek. Oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Tak przygotowanego buraka zawinąć dokładnie w folię aluminiową. Podobnie przygotować selera i pietruszkę. Warzywa piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 30-40 minut, aż zmiękną.
Jakby co to zapewne też można je na grillu upiec. Tylko trzeba pamiętać, żeby przekręcać je co jakiś czas żeby się równomiernie upiekły.

2. Ugotować kaszę bulgur (ja do swojej dodałam pod koniec gotowania trochę kuminu jeszcze).

3. Pokruszyć ser, posiekać natkę pietruszki i kolendry, pokroić we w miarę drobną kostkę upieczone warzywa. Wymieszać to wszystko razem z kaszą i pestkami dyni (pestki polecam wcześniej uprażyć na suchej patelni). Skropić wszystko oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i odłożyć na chwilę żeby się całość przegryzła.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

3 komentarze :

  1. uwielbiam bulgur, zwłaszcza za ten lekko orzechowy posmak i rzeczywiście wspaniale nadaje się do sałatek, pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja całkiem niedawno dopiero odkryłam kaszę bulgur, ale bardzo mi się podoba. Myślę, że coraz częściej będzie gościć w mojej kuchni :)

      Usuń