czwartek, 30 lipca 2015

345. Zapiekanka z pełnoziarnistych naleśników, warzyw i sosu jogurtowego

Są takie gadżety kuchenne, które wydają się być tylko głupim wymysłem. Wiecie na zasadzie, że to kolejna zapchaj-dziura, która się nie przydaje do niczego. Do tej pory uważałam patelnię do naleśników, za właśnie taki nieprzydatny gadżet. Bo przecież czym się różni patelnia do naleśników, od zwykłej patelni. Całe życie smażyłam naleśniczory na starej, czarnej patelni wyklepanej przez jakiegoś cygana. Aż tu nagle mama Krysia kupiła mi patelnię ceramiczną specjalnie do naleśników (w sklepie z owadem takie czasem można dostać). O raju! Jakie to jest genialne urządzenie. Naprawdę usprawnia smażenie. W sumie to nawet nie wiem kiedy można wytworzyć całą furę pysznych naleśników i jedyne co to trzeba do nich wymyślić nadzienie. Dziś padło na zapiekankę z naleśników i warzyw, oblane sosem jogurtowym. 

ZAPIEKANKA Z PEŁNOZIARNISTYCH NALEŚNIKÓW, WARZYW I SOSU JOGURTOWEGO:
NALEŚNIKI:
-1 jajko
-ok. 1l mleka
-szklanka (lub trochę więcej) mąki pełnoziarnistej pszennej
-trochę piwa lub wody gazowanej
-trochę oleju do smażenia

FARSZ WARZYWNY:
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku
-niewielka cukinia
-2-3 pomidory
-1 papryka
-duża garść świeżej bazylii
-sól, pieprz, odrobina oliwy

SOS JOGURTOWY:
-3 łyżki jogurtu greckiego
-1 łyżka ostrej musztardy
-ok. 100-150 g sera brie
-odrobina startej gałki muszkatołowej 

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą, powinny mieć konsystencję niezbyt gęstego jogurtu. Gęstość można modyfikować dodając albo trochę mleka, albo trochę mąki, zależnie od potrzeb. Na rozgrzanej patelni (niezbyt duża powinna być ta patelnia), wylać kilka kropel oleju i wylać ciasto, tak żeby pokryło cienką warstwą całą patelnię. Smażyć z obu stron na rumiany kolor i tak zużyć całe ciast.

2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Cebulkę posiekać na drobno i zeszklić na oliwie. Dorzucić do niej posiekane ząbki czosnku, a następnie pokrojoną w drobną kostkę cukinię (może ją też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) oraz pomidory i paprykę pokrojone w kostkę. Wszystko razem wymieszać dokładnie i zostawić na ogniu do momentu, aż pomidory rozpadną się na sos i trochę odparują, a reszta warzyw zmięknie. Doprawić całość solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.
Te dwa etapy można wykonać dzień wcześniej.

3. Na każdego naleśnika nałożyć trochę farszu i zrolować go ciasno. Nafaszerowane naleśniki ułożyć ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie pokruszyć ser brie na drobne kawałki, wymieszać go z jogurtem i musztardą. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i wszystko wylać na wierzch naleśników. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 15-20 minut. Gdy ser na wierzchu się rozpuści wszystko będzie gotowe.

SMACZNEGO!


Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Witam

    Chciałam spytać o ten przepis:
    http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com//search?q=142.+Rogaliki+krucho-dro%C5%BCd%C5%BCowe+z+marmolad%C4%85+

    tutaj chodzi o kostkę masła 200 czy 250g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazwyczaj używam kostek masła o wielkości 200g, w tym przypadku też tak było :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń