wtorek, 13 października 2015

366. Wytrawna owsianka z curry i pomidorami

Są takie połączenia smaków, które wydają mi się być jedyne słuszne i prawdziwe. Taka oczywista oczywistość jak np. kotlet mielony z buraczkami. No nie idzie zjeść go inaczej. Owsianka kiedyś też była dla mnie wyłącznie na słodko i zazwyczaj z kostką gorzkiej czekolady. Ponieważ o poranku telepie mnie z zimna ostatnio, zawitały u mnie sycące śniadania na ciepło. I teraz czas na odkrycie roku....owsianka wcale nie musi być na słodko i na mleku robiona żeby była smaczna. Można ją zrobić z warzywami i przyprawami wytrawnymi, np. curry, pomidorami i szczypiorkiem. Nie przypomina już wtedy owsianki trochę, ale dzięki temu może przekona się do niej przeciwników. 

WYTRAWNA OWSIANKA Z CURRY I POMIDORAMI
(proporcje przewidziane dla 1 osoby...Miśko jest anty-owsiankowy dlatego nie dostał swojej porcji)
-0,5 szklanki płatków owsianych górskich
-ok. 1 szklanka zimnej wody
-1 cebula dymka ze szczypiorem
-garść pomidorków koktajlowych
-1-2 ząbki czosnku
-duża szczypta curry, sól, pieprz, słodka papryka, oliwa


1. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wsypać na to płatki owsiane i chwilę je podprażyć. Dolewać stopniowo wodę, cały czas mieszając. Gdy płatki wchłoną większość wody wsypać na posiekany szczypiorek, pokrojone na ćwiartki pomidorki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie zamieszać i zdjąć całość z ognia. Owsiankę podawać od razu, jeszcze gorącą.

SMACZNEGO!

Drukuj to!

4 komentarze :

  1. na wytrawnie owsianki jeszcze nie jadłam, ale wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle nie przypomina owsianki ....bardziej przypomina jakąś kaszę z warzywami na ciepło :)

      Usuń
  2. No nie jestem w stanie przemóc się do wytrawnej owsianki... :) Ale Twoja wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jakoś nie mogłam sobie tego wyobrazić, ale jakoś poszło, posmakowało i stwierdzam, że naprawdę warto spróbować :)

      Usuń