środa, 28 października 2015

370. Kasza gryczana z jarmużem i kalafiorem, czyli przegląd lodówki

 No cóż, marketingowiec ze mnie żaden więc pięknie brzmiącej nazwy typu kaszotto u mnie nie uświadczysz. Bo też i pięknej historii tego dania nie ma (samo zresztą urodą nie grzeszy). Po prostu konkubent znowu wyjechał, a ja zostałam z lodówką wypełnioną jedzeniem, któremu groziło zepsucie. Coś trzeba było wymyślić na przerobienie tych wszystkich warzyw. Wyszedł taki bieda obiad, albo inaczej mówiąc przegląd lodówki, czyli kasza gryczana z jarmużem i kalafiorem. 
Jak dla mnie jest to idealne danie obiadowe. Ale jakby mój chłop miał po pracy coś takiego zjeść to pewnie dorzuciłabym jakiś kawał mięcha. Jak by nie patrzeć, grunt że taka kasza pyszna i zdrowa jest.

KASZA GRYCZANA Z JARMUŻEM I KALAFIOREM:
(proporcje przewidziane są na mniej-więcej 2 porcje) 
-pół szklanki suchej kaszy gryczanej
-2 garści jarmużu
-1 kalafior
-1 duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
-duży pomidor
-oregano, rozmaryn, sól, pieprz, płatki chilli, oliwa

1. Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

2. Kalafior i jarmuż umyć dokładnie i pokroić, kalafior w małe różyczki, jarmuż posiekać drobno. W sporym garnku zagotować wodę i wrzucić na nią na ok. 2 minut przygotowane warzywa. 

3.Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić do niej posiekaną cebulę. Gdy się nieco zeszkli dodać posiekane ząbki czosnku a następnie pokrojonego w małe cząstki pomidora. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, wsypać do kaszę gryczaną oraz kalafior z jarmużem. Całość dokładnie wymieszać, a następnie doprawić i zdjąć z ognia. Podawać najlepiej od razu. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

2 komentarze :