poniedziałek, 7 marca 2016

401. Kuleczki z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami na przekąskę dla niemowlaka i nie tylko

Moja Lucy już jest taka duża i samodzielna. Zasuwa po całym domu ganiając za kocicą, rozrzuca zabawki zawsze matce pod nogi, ojcu zabiera super-ważne-niezbędne w życiu kabelki, no i...podkrada jedzenie ze stołu. Kochana dziecina zazwyczaj sięga po to co rodzice lubią najbardziej, a średnio nadaje się dla niemowlaka (wyrośniętego nieco ale jednak nadal niemowlaka), czyli sery śmierdziuchy, kawa mocna jak szatan czy drinki z palemką. Trzeba było szybko wymyślić przekąskę, która posmakowałaby Lucynce i rodzicom. Wszak jeśli maluch zobaczy, że starzy coś jedzą to sama zapragnie spróbować. Tak właśnie powstały kuleczki z kaszy jaglanej z dodatkiem pieczonych warzyw i aromatycznych przypraw, małe na tyle że mała łapka łatwo je schwyci. Prosta, smaczna i łatwa w wykonaniu to przekąska. Gorzej, żę nam posmakowała tak bardzo, że sami zjedliśmy większość, a maluch załapał się tylko na kilka kuleczek. Znaczy się trzeba iść do kuchni i dorobić więcej. 

KULECZKI Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYMI WARZYWAMI:
-pół szklanki kaszy jaglanej
-2 marchewki
-1 seler
-pół pęczka natki pietruszki
-szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego, trochę czarnuszki
-oliwa

1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, powinna być nieco rozgotowana. W tym czasie obrać warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki. Skropić oliwą, lekko oprószyć solą i pieprzem. Wstawić warzywa do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 30 minut. 

2. Upieczone warzywa posiekać w drobną kostkę. Natkę pietruszki również posiekać. Wymieszać je z ugotowaną kaszą, przyprawami i odrobiną oliwy. Z powstałej masy, zwilżonymi dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. I już przekąska dla niemowlaka i rodziców jest gotowa. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz