piątek, 18 marca 2016

404. Jajka faszerowane szpinakiem i szynką parmeńską

 Dopadła mnie niemoc. Taka gdzie za cholerę nie idzie mi wymyślanie co jeszcze dobrego mogę zrobić na świąteczny stół. W Poniedziałek Wielkanocy będzie wielki obiad i impreza, ale na nią akurat menu jest już przygotowane, przepisy dopracowane w najdrobniejszych szczegółąch, przetestowane i wiem, że powinno być smacznie i dobrze. Ale jeszcze zostaje Niedziela Wielkanocna. W Niedzielę też coś zjeść trzeba (w moim przypadku głównie po to żeby mieć siły na Poniedziałek). Więc jak już wysiliłam umysł to wymyśliłam małą przekąskę, zdrową i dodającą sił, a do tego oczywiście smaczną, jajka ze szpinakiem i szynką parmeńską. Bo szpinak jest cudowny i smaczny moi mili. 

JAJKA FASZEROWANE SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ:
(proporcje na 5-6 jajek, oczywiście jeśli głodnych gości przewidujemy więcej trzeba zwiększyć ilość produktów)
-6 jajek
-garść liści szpinaku
-1 mała cebulka
-1 ząbek czosnku
-kilka liści suszonej szałwii
-kilka suszonych śliwek
-1-2 plasterki szynki parmeńskiej
-sól, pieprz, odrobinę masła klarowanego

1. Jajka ugotować na twardo i wystudzić, a następnie obrać ze skorupki. Wyjąć żółtka i rozdrobnić je widelcem, ale najlepiej jest użyć tylko połowy żółtek a resztę np. zjeść :)

2. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną na drobno cebulkę oraz czosnek. Dodać do nich również drobno posiekany szpinak wraz z pokruszonymi liśćmi szałwii  oraz pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi śliwkami. Chwilę całość podsmażać, doprawić do smaku solą i pieprzem i zdjąć patelnię z ognia. 

3. Wymieszać szpinak z żółtkami. Faszerować tak przygotowanym szpinakiem białka jajek. Na wierzch każdego faszerowanego jajka ułożyć kawałek szynki parmeńskiej. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz