piątek, 8 kwietnia 2016

407. Jajecznica z awokado i czarnuszką

Pogoda coraz bardziej zachęca do dłuższych spacerów i wycieczek. Jeszcze bardziej zachęca mnie szybkość zasypiania wieczorem Lucy, po całym dniu spędzonym na dworze. Jednym słowem ostatnio spacerujemy, poznajemy nowe miejsca, odwiedzamy te już znane i cieszymy się każdym promykiem słońca (lekkim deszczem ewentualnie też-w końcu będzie bardziej zielono dzięki niemu). Żeby mieć siły na to wszystko trzeba zjeść pożywne śniadanie. Ponieważ Luśka uwielbia próbować wszystko co mamy na talerzu, muszę uwzględnić również jej mały brzuszek przy komponowaniu posiłków. Czasem ten jej mały brzuszek zje więcej iż mój duży, bo coś jej wybitnie zasmakowało. Tak było i tym razem. Miał powstać omlet z awokado, ale przyznaję bez bicia, że mi się rozleciał przy przekładaniu na talerz, więc go przerobiłam na jajecznicę. No cóż, nie jest łatwo operować patelnią gdy głodne dziecię stoi uczepione maminej spódnicy. Jajecznica też wyszła pysznie. Pełna jest zdrowych składników idealnych dla mamy i dla bobasa. 

JAJECZNICA Z AWOKADO I CZARNUSZKĄ:
(to jest duża porcja dla jednej dorosłej osoby i jednego małego dziecka, lub 2 średnie porcje dla dwóch dorosłych osób)
-3 jajka
-2 łyżki mleka
-1 mała cebulka
-1 średni pomidor
-pół awokado
-łyżeczka nasion czarnuszki
-szczypta płatków chilli i kminu rzymskiego
-pół pęczka szczypiorku
-mała szczypta soli, oliwa

Cebulkę posiekać w drobną kostkę, pomidory i awokado pokroić w ciut grubiej. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć przez 2-3 minuty. W tym czasie roztrzepać jajka z mlekiem i przyprawami. Wylać na patelnię z warzywami, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć pod przykryciem ok. 5-7 minut, aż dół omletu się zetnie. Spróbować go przewrócić na drugą stronę i smażyć póki jajka z drugiej strony się nie zetną. Jeśli się nie uda, nie należy się przejmować, wyjdzie jajecznica. Gdy jajka będą już gotowe zdjąć nasz omlet/jajecznicę z patelni,posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać. 

SMACZNEGO!
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz