poniedziałek, 27 czerwca 2016

425. Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą

 Serniki wszelakie bardzo lubię, chociaż nie powiem wizja spędzenia przy piekarniku godziny przy obecnych temperaturach nieco mnie przeraża. Trochęjak wizja ognia piekielnego przypiekającego stopy. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest lekki sernik na zimno z dodatkiem orzeźwiających truskawek. O ile przy sernikach pieczonych sprawa jest w miarę prosta, bo mam swój ulubiony przepis, który w zależności od dodatków lekko modyfikuję, o tyle z tymi na zimno jest kłopot. Co prawda legendarny kajecik mamy Krysi zawiera w sobie przepis na przepyszny sernik na zimno, jednak jest jeden mały szkopuł z nim. Przywodzi na myśl przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Hektolitry mleka, kopy jaj, całe osełki masła i jeszcze trochę wanilii, całość pyszna, ale jednak nieco kaloryczna i pełna składników. Dlatego niestety tak rzadko gości na naszym stole. 
Z lekkim żalem i nostalgią pogodziłam się z tym, że jeśli chcę zjeść jeden z ulubionych przysmaków, muszę wymyślić własny przepis. Powstało cudo z białą czekoladą, z dużą ilością truskawek i chrupiącym kruchym spodem. Sernik prosty do zrobienia, a przepis przyda się zapewne na niejedno letnie przyjęcie. 

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI:
(proporcje przewidziane są na sernik, który można zrobić w tortownicy o średnicy 24cm)
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-1 łyżka śmietany
-100g masła
-2 czubate łyżki kakao
MASA SEROWA:
-ok. 500-600g twarogu na sernik zmielonego co najmniej dwukrotnie
-300ml śmietanki 36%
-200g białej czekolady
-laska wanilii
-skórka z 1 cytryny
-4 łyżeczki żelatyny

-2-3 garści truskawek
-ewentualnie galaretka na wierzch jeśli lubimy (polecam zrobić połowę galaretki z tego przepisu)

1. Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą zagnieść. Wyłożyć ciastem przygotowaną tortownicę i włożyć całość na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obciążyć ciasto suchym grochem lub fasolą, żeby nie urosło i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć obciążający groch i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć upieczony spód z piekarnika i ostudzić. 

2. Żelatynę zalać zimną wodą, żeby tylko ją zakryło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmiksować razem z ziarenkami z laski wanilii i skórką cytrynową. Dodać do sera roztopioną czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Do namoczonej żelatyny dolać ok. 1/4 szklanki wrzątku i wymieszać, żeby się rozpuściła. Do masy serowej dolać żelatynę i dokładnie wymieszać.  Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie, szpatułką zamieszać całą masę serową.  

3. Na upieczonym spodzie ułożyć kilka, kilkanaście truskawek. Wylać na to przygotowaną masę serową i wstawić sernik do lodówki. Gdy nieco stężeje udekorować wierzch truskawkami  i z powrotem umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej np. na całą noc.
Jeśli lubimy na wierzch można wylać galaretkę. Proponuję zrobić np. taką z cydru. 

SMACZNEGO!


Drukuj to!

2 komentarze :