czwartek, 15 września 2016

446. Klasyczny hummus, czyli pasta z cieciorki

Dopóki się nie dorobiłam własnego dziecięcia, nie wiedziałam jak silny charakter może mieć osoba o wzroście siedzącego psa. Ostatnio u mojego dziecka objawiła się ogromna miłość do zwierząt i Lucy przeszła na wegetarianizm. Chociaż nadal gdy tylko ktoś ją zobaczy przy posiłku wpada w zachwyt nad jej apetytem i chęcią do próbowania różnych nowych smaków, to ja wiem że są pewne produkty niejadalne dla niej. Luśka po prostu nie je ostatnio nic pochodzenia mięsnego. To nie jest kwestia konsystencji czy formy, bo ten mały Lucyfer odmawia jedzenia kotletów mielonych, schabowych, zrazików, pieczeni, gulaszy, potrawek, szyneczek, paróweczek, kiełbasek czy choćby pulpecika. Jednym słowem pomysłu już nie mam jak ją nakarmić mięsem, więc przestałam walczyć i po prostu więcej roślin strączkowych wprowadzam do diety. 
A ponieważ jeszcze dodatkowo Miśkosław jeżdżąc ciągle po świecie co jakiś czas wzdycha do hummusu, bo ostatnio go odkrył i się nim zajada, dlatego ta pasta z cieciorki ostatnio często gości na naszym stole. Hummus łatwo ukręcić samodzielnie, można też modyfikować go według własnego widzimisię dodając suszone pomidory, czarnuszkę, paprykę, bób, zatar czy to co nam się nawinie pod rękę. 
Jednym słowem nic tylko iść do kuchni i kręcić takie pyszności. 


KLASYCZNY HUMMUS:
-1 szklanka suchej cieciorki
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
-sok z 1 cytryny
-1-2 ząbki czosnku
-ok. 1 łyżeczki mielonego kuminu
-sól, oliwa z oliwek, natka pietruszki do podania

1. Cieciorkę wypłukać i zalać dużą ilością zimnej wody. Dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszać i odstawić na kilka-kilkanaście godzin do namoczenia. 

2. Cieciorkę wypłukać i przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać pół łyżeczki sody do gotowania. Wstawić całość na mały ogień i gotować, aż do miękkości ziaren (ok. godziny). Gdy będzie pojawiała się piana w trakcie gotowania, zdjąć ją i wyrzucić. Odlać wodę, przełożyć cieciorkę na sito i wystudzić. 

3.Do cieciorki dodać tahini, sok z cytryny, kumin, szczyptę soli i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem zmiksować na gładką pastę. Gęstość pasty można modyfikować dodając zimną wodę. Tuż przed podaniem polać hummus odrobiną oliwy i posypać natką pietruszki. 

SMACZNEGO! 



Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz