wtorek, 27 września 2016

450. Galette z jabłkami, czyli rustykalna tarta

 Przepis na taką rustykalną tartę już od bardzo dawna miałam zapisany w kajeciku, ale jakoś się tak nie składało, żeby ją ulepić. Aż wreszcie przyszedł ten dzień. Konkubent wkurzył tak, że planowałam już mord okrutny, dziecię ciągle coś gada jak nakręcona katarynka, kotka podpada raz za razem, a jeden rzut na stan konta wpędza w ciężką depresję. Nie ma to tamto, że dieta czy walka z boczkami. Musiałam zjeść cokolwiek słodkiego do dobrej kawy. Tarta, do której nie trzeba szykować żadnej foremki, bo jej urok tkwi w niedoskonałości, była akurat lekarstwem na mój humor defekującego kota. 
Moje galette, czyli rustykalna tarta wyszła tym bardziej rustykalna i nieforemna, że Lucy pomagała mi układać na niej jabłka. Musiałam czymś zająć ten żywioł, a zabawa w przekładanie cząstek jabłka z miski na ciasto wybitnie jej się spodobało. I przynajmniej zatrzymała się na chwilę w swoim dziele zniszczenia całego świata. 
Ciasto zagniótł mi mikser, jabłka przywieźliśmy z działki, kształtem nie musiałam się przejmować. Parę chwil i pyszny deser był gotowy. Może jednak tym razem nikogo nie utłukę.

GALETTE Z JABŁKAMI
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-2 łyżeczki cynamonu
-żółtko
-pół kostki zimnego masła
-ewentualnie 1-2 łyżeczki śmietany
-szczypta soli

-2-3 średniej wielkości jabłka (najlepiej antonówki)
-łyżeczka cynamonu
-łyżka cukru
-łyżka masła
- kilka gałązek tymianku

1. Ze wszystkich składników zagnieść szybko elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. 

2. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić we w miarę cienkie plasterki. Oprószyć je cynamonem i cukrem. 

3. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok. 40cm. Rozłożyć na cieście jabłka w miarę równomiernie, najlepiej na zakładkę. Trzeba przy tym zostawić wolne ok. 2cm przy brzegu. Ten wolny brzeg należy zawinąć na wierzch tarty. Na jabłka kładziemy kilka wiórków z masła i ewentualnie trochę listków tymianku. Tak przygotowane galette należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30-40 minut, aż się zarumieni.

SMACZNEGO!
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz