środa, 1 lutego 2017

486. Prosta babka cytrynowa z kefirem

 Z moim konkubentem czasem są kłopoty. Marudzi mi chłopak i jęczy, że nie podoba mu się to co upiekłam i ugotowałam. Wybitnie rozbraja mnie gdy mamrocze coś pod nosem, że nie lubi suchych ciast bez żadnych kremów czy owoców i on takich jeść nie będzie. A potem w niewyjaśnionych okolicznościach cała blacha takiego suchotnika znika jak sen jaki złoty. No dziad jeden. To jakże to tak? Raz mówi, że nie lubi takich zwykłych ciast, a za chwilę rzuca się nie jak szczerbaty na suchary. Poczekałam, aż wyjedzie na kilka dni i sobie upiekłam taką zwykłą, prostą babkę cytrynową z kefirem. Babkę z tłuszczem, cukrem, laktozą i glutenem i wszystkimi tymi smakowitościami, które przywołują nieco wspomnienia z dzieciństwa i wyjadanie surowego ciasta paluchem z miski. Na tyle prosta ta babka, że nie trzeba żadnego miksera ani innych sprzętów poza rózgą czy widelcem. Sama mogę sobie ją zjeść i nikt mnie w konia nie zrobi.

BABKA CYTRYNOWA Z KEFIREM:
(proporcje na jedną długą keksówkę lub 2 krótkie-ok 20cm)
-3 jajka 
-pół kostki roztopionego masła
-szklanka kefiru
-sok i skórka z 1 cytryny
-1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-duża szczypta soli

1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajka, kefir i masło ze skórką i sokiem z cytryny. Wymieszać ze sobą zawartość obu misek. Dokładnie zamieszać i przelać ciasto do przygotowanej foremki. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st, na około 40-50 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy wnętrze jest już suche. Gotową babkę cytrynową oprószyć cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz