wtorek, 28 marca 2017

501. Bezglutenowe, pyszne ciasto z fasoli i bananów

 Człowiek uczy się przez całe życie. Przeglądając gazetę telewizyjną, pomiędzy streszczeniem Klanu i zapowiedzią kolejnego odgrzewanego kotleta, przeczytałam o fleksitarianach. Taka elastyczna wersja wegetarianizmu, gdzie jesz dużo warzyw, owoców, kasz i innych zdrowych rzeczy, ale jak najdzie cię ochota to możesz dziabnąć kotleta. No wypisz wymaluj, jam jest fleksitarianinem. Dom zatowarowałam zieleniną, kaszami i ziarnami wszelkimi, a jak jestem na obiedzie u mamusi to wciągam pierogi z mięsem. Przynajmniej póki Miśko nie wróci i nie zacznie marudzić o potrzebie kotleta na obiad. 
Jak już się dowiedziałam, że jestem swoistą wegetarianką, to z emocji upiekłam zdrowe ciasto. Może na to też jest jakieś magiczne określenie. Polubiłam ostatnio ciekawe przepisy na zdrowe słodycze, ale nie pogardzę tłuściutkim ptysiem czy eklerką skąpaną w czekoladzie. A może takie określenie to zdroworozsądkowizm.
Tym razem padło na ciasto z fasoli, bananów i masła orzechowego. Bez glutenu, bez laktozy, bez większych wyrzutów sumienia. Idealne na miłe spotkanie towarzyskie. 

BEZGLUTENOWE CIASTO Z FASOLI I BANANÓW:
-1 puszka białej fasoli (lub szklanka ugotowanej fasoli)
-2 dojrzałe banany
-2 łyżki masła orzechowego
-2 jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-duża szczypta cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia *
- ewentualnie garść płatków migdałowych

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać migdały i wymieszać łyżką. Gotową masę przelać do keksówki. Tak przygotowane ciasto fasolowe wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-50 minut.  
Po wystudzeniu można obsypać ciasto fasolowe cukrem pudrem i podprażonymi płatkami migdałów.

*ja nie jestem na diecie bezglutenowej, dlatego swobodnie używam do wypieków proszku do pieczenia. Jeśli komuś faktycznie szkodzi nawet odrobina tego białka polecam użyć zamiast proszku sody oczyszczonej

SMACZNEGO!

Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz