poniedziałek, 16 marca 2015

312. Babka drożdżowa z syropem klonowym i migdałami na Wielkanoc

W ferworze walki pomiędzy przeprowadzką do nowego apartamentu, a kolejnymi USG i innymi badaniami potwierdzającymi że u Niedźwiadka wszystko gra, zostałam uświadomiona o zbliżających się świętach Wielkanocnych. W sumie to już całkiem niedługo, a ja póki co w lesie jestem jeśli chodzi o wymyślanie jakiś pysznych ciekawostek świątecznych. Biorąc pod uwagę ile pudeł kryje moje gadżety kuchenne to nawet nie wiem czy do świąt zdążę się do końca rozpakować.
W tak zwanym międzyczasie jednak upiekłam całkiem fajne drożdżowe ciasto. W środku zawinęłam syrop klonowy i migdały i trochę cynamonu, a na wierzchu maznęłam odrobiną gorzkiej czekolady. Ponieważ forma do babki sama mi się napatoczyła, to ciasto ma formę babki. Czyli jednym słowem na święta się nadaje. A jak ktoś nie piecze bab na Wielkanoc to może zrobić ot tak po prostu. Dobre jest bardzo, tylko kalorii to ma chyba miliard. Ale kawałeczek do porannej kawki można zjeść, w końcu i tak w ciągu dnia trzeba mieć zapas energii.

BABKA DROŻDŻOWA Z SYROPEM KLONOWYM I MIGDAŁAMI:
CIASTO DROŻDŻOWE:
-30g świeżych drożdży
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-pół kostki masła
-duża szczypta soli
-niepełne 4 szklanki mąki
-3 łyżki cukru
-1 jajko

NADZIENIE Z SYROPU KLONOWEGO:
-3/4 szklanki syropu klonowego
-garść lub dwie słupków lub płatków z migdałów
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżki cukru

POLEWA CZEKOLADOWA:
-50g gorzkiej czekolady
-łyżka masła


1.W rondelku podgrzewać mleko i masło, aż do momentu gdy masło się rozpuści. Zestawić go z ognia i poczekać aż całość przestygnie (będzie ciepła, ale nie gorąca). Dodać wtedy szczyptę cukru i pokruszone drożdże. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. 
2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dolać do nich mleczno-drożdżową mieszankę i jajko. Całość wyrabiać energicznie przed dłuższą chwilę, aż ciasto będzie elastyczne i nie za bardzo klejące się do rąk (można dodać mąkę, albo śmietanę jeśli będzie za bardzo klejące lub za suche). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Gdy ciasto podrośnie rozwałkować je na mniej-więcej prostokąt (ok.20x40cm). W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki nadzienia, oprócz migdałów. Posmarować nadzieniem ciasto, zostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków wolny od nadzienia ok.2cm pasek. Równomiernie rozsypać po cieście migdały. Całość zwinąć w roladę (najłatwiej wolny pasek ciasta lekko zwilżyć wodą i on ma "zamykać" rulon). Tak przygotowaną roladę przełożyć do foremki do babki lub jeśli takowej nie posiadamy można uformować wieniec drożdżowy. Odstawić jeszcze na chwilę (10-15 minut), żeby trochę ciasto podrosło. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 15-20 minut, aż się zarumieni. Wyjąć i poczekać aż ostygnie.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Wymieszać na gładką masę i rozprowadzić w miarę równomiernie po ostudzonej drożdżowej babce. 
SMACZNEGO!


Drukuj to!

2 komentarze :

  1. Mniam! Drożdżowe baby lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ogólnie uwielbiam ciasta drożdżowe...a to tutaj jest genialne :)

      Usuń